Hlavní obsah

Politik, co chtěl být primátorem, se nechal pozvat za 87 tisíc na zájezd

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher.

Reklama

Fotbalová asociace zaplatila v roce 2016 letenky, ubytování a lístky na fotbal současnému poslanci Patriku Nacherovi.

Článek

Mezi jmény na dlouhém seznamu vlivných lidí, kterým nevadilo, že si je chce Fotbalová asociace České republiky (FAČR) zavázat lukrativním zájezdem na fotbalové Euro v roce 2016, je i poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Politik, kterého stranické primárky v roce 2018 pasovaly do role primátorského kandidáta hnutí ANO v Praze (nakonec byl z rozhodnutí Andreje Babiše nahrazen Petrem Stuchlíkem), sice v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdí, že si část zájezdu platil, doklady však prý nemůže najít.

Nacher také tvrdí, že je překvapen, na kolik jeho výlet do Francie FAČR podle dokumentů přišel. „Nevěděl jsem teda, že to stálo tolik,“ řekl, když mu redakce sdělila částku 87 118 korun.

Byl jste v roce 2016 na fotbalovém mistrovství ve Francii na dvou zápasech ČeskoŠpanělsko a ČeskoTurecko?

Ano, byl jsem ve Francii na fotbalovém mistrovství.

Platil jste si ubytování, lístky a letenky sám? Podle dokumentů, které máme k dispozici, vám vše měla platit Fotbalová asociace České republiky, kterou tehdy vedl Miroslav Pelta.

Asociace mi něco zaplatila, ale já jsem si část platil sám.

Ubytování, lístky a letenky vyšly dohromady na 87 118 korun. Kolik přesně jste si platil?

Část jsem platil, ale jsou to čtyři roky a nevěděl jsem teda, že to stálo tolik. Pamatuji si, jak jsme se o tom bavili, úplně to vidím živě, a dokonce si pamatuji ta čísla. Měl jsem 21 tisíc na burze a říkal jsem si, že dvacet tisíc zaplatím a tisícovka mi zbude na oběd.

Máte doklad o tom, že byste těch dvacet tisíc zaplatil?

Nenašel jsem ho.

Vaši kolegové, kteří na fotbalové mistrovství rovněž jeli, tvrdí, že nevěděli, že vše platí FAČR. Jak si to vysvětlujete?

Určitě to v té době neplatil magistrát, platila to fotbalová asociace. Já jsem na tohle obecně citlivější, dobře, beru, že by mi zaplatili lístek, ale věci kolem jako ubytování a doprava jsem si chtěl zaplatit sám. Nenapadlo by mne ani ve snu, že ta částka bude šplhat tak vysoko. Kdybych to tenkrát věděl, tak bych se toho zájezdu nezúčastnil.

Na jednu stranu říkáte, že proplacená částka byla vysoká, a na druhou stranu tvrdíte, že jste si měl platit část, tedy 20 tisíc, ke kterým nemáte doklad. Opravdu jste nevěděl, kolik vám FAČR platila?

Nenašel jsem doklad a radši budu v pozici, že jsem si to celé nechal zaplatit jako kolegové, protože pak nechci vypadat, že nemluvím pravdu. Ale v hlavě si úplně vizualizuji, kolik peněz jsem si dal bokem, abych část mohl zaplatit.

Jako poslanec byste na takovou akci jel?

Nejel.

A jako pražskému zastupiteli a členovi sportovního výboru vám to nevadilo?

Já jsem byl v té době zastupitel a předseda školského výboru, nebyl jsem členem grantové komise, nebyl jsem v exekutivě, takže mi to nepřijde hrozné. Neschvaloval jsem normy, které se týkají financování sportu, takže jsem to necítil jako závazek.

Ale jako člen výboru jste schvaloval stanoviska grantové komise, která rozdělovala dotace a granty pro sportovní sdružení - tedy i fotbalové asociace.

Komise ale už měla stanovisko připravené a my jako výbor jsme to schvalovali. Tenkrát jsem to nevnímal jako střet zájmů, ale kdyby to bylo teď, tak bych odmítl nebo bych si vše platil.

Kdo vám tenkrát zařídil lístky, ubytování a letenky přes fotbalovou asociaci?

Pan Karel Březina.

Reklama

Související témata:

Doporučované