Hlavní obsah

Politik ANO seřval úřednici, vyhrožoval jí kvůli dotaci pro svůj klub

Podle policie Antonín Lébl ovlivňoval přidělení dotace pro svůj klub.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie zadokumentovala, jak dotace z pražského magistrátu dostal klub bývalého zastupitele za ANO Antonína Lébla. Jeho agentura pak za tyto peníze nakoupila oblečení nebo sportovní vybavení.

Článek

Loni 8. ledna zaznamenaly odposlechy v jedné z kanceláří pražského magistrátu debatu dvou úřednic.

Dlouholetá šéfka odboru sportu Soňa Fáberová si během rozhovoru postěžovala své podřízené Daně Šachové, že ji „seřval“ Antonín Lébl.

Bývalý pražský zastupitel za hnutí ANO je také členem TJ ABC Braník. A tento sportovní klub původně neuspěl se svou žádostí o dotace. Nedostal dostatečný počet bodů.

Jenže Lébl – alespoň podle toho, co uvádí v obvinění policie – po Fáberové chtěl, aby hodnocení změnila. Pokud by to neudělala, hrozil jí, že nechá prověřit i ostatní dotace, které pražský magistrát rozdělil.

„Z komunikace je zjištěno, že Antonín Lébl ji ‚seřval’ za bodování žadatele TJ ABC Braník, z. s., požadoval změnu bodování, jinak si nechá ukázat všechny body a bude je prověřovat,“ uvedli pak policisté.

Lébl byl tehdy zároveň členem komise, která přidělení dotací následně schvalovala. Dnes je společně s Fáberovou a dalšími sedmi lidmi obviněn. Důvodem je podle policistů to, jak za jejich působení magistrát rozděloval stovky milionů korun do sportu.

„Nechci se již vyjadřovat k ničemu, vždy, když jsem chtěla něco sdělit, tak se to otočilo proti mně,“ uvedla pro Seznam Fáberová, která na magistrátu pracovala mezi rokem 2001 až únorem 2019.

Ke jménu Soni Fáberové se policisté dostali, když vyšetřovali fotbalového bosse a majitele Jablonce Miroslava Peltu, který je rovněž kvůli rozdělování peněz do sportu v jiném případě obviněn.

Fáberová byla u výslechu již loni v květnu, když policie Peltu zadržela. Obviněna byla až letos na začátku listopadu. A jak vyplývá z policejních dokumentů, odposlechy měla přímo ve své kanceláři v budově magistrátu.

Jednoznačné důkazy o tom, že k ovlivnění dotací došlo, však policisté v tomto případě získali jen u části přidělených dotací, které byly schváleny komisí na konci ledna 2018.

Peníze skončily u Léblovy agentury

Vyšetřovatelé uvádí ve spojitosti s klubem Antonína Lébla konkrétně tři dotace v objemu 630 tisíc korun. Přitom jak popisují, tyto peníze TJ ABC Braník dostal jen díky úpravě bodového hodnocení.

Nejprve úředníci zvýšili u prvního projektu počet bodů z 19 na 36. Takže TJ ABC Braník nakonec dostal 500 tisíc korun, přitom původně neměl dostat peníze žádné. U druhého projektu byl počet bodů navýšen z 21 na 27 bodů. A u třetího z 28 bodů na 34.

Policisté také zjistili, že peníze z jedné dotace ve výši 80 tisíc korun s názvem Antuková liga – O pohár mistra Prahy skončily u Agentury Leman. Ta vyfakturovala přes 47 tisíc za zajištění oblečení, míčů, lahví nebo tašek.

Ve firmě Agentura Leman jsou přitom jednatelé vedle Antonína Lébla ještě jeho manželka a syn. Lébl se k obvinění nevyjádřil. Několik dní nebral telefon a nereagoval ani na zaslané zprávy.

Při výslechu na policii tvrdil, že komise, jejímž byl členem, nevstupuje do bodového hodnocení projektů. A vždy doporučí ty projekty, které od odboru sportu dostaly dostatek bodů.

K ovlivnění – jak tvrdí policie – mělo dojít i v případě dotace pro SK Ďáblice. Ten nakonec získal 15 milionů korun na projekt Multifunkční lehká celoroční hala.

Odposlechy v tomto případě zaznamenaly rozhovor mezi Fáberovou a starostou Ďáblic Milošem Růžičkou (STAN), který byl rovněž členem komise.

„Miloš Růžička požadoval informace o žadateli SK Ďáblice, z. s. s tím, že mají málo bodů a v jednom kritériu obdrželi nula bodů. Soňa Fáberová mu slibuje, že se na to podívá, kdy Miloš Růžička ji informuje, že má zajištěnou podporu komise na celou částku, ale chtěl by vysoký počet bodů, aby někdo pak neřešil, že nezávislý odborník dal málo bodů a oni to pak politicky dohonili,“ zaznamenali policisté.

Dva dny po tomto rozhovoru byl projektu navýšen počet bodů z 31 na 46. Ani Růžička se k obvinění v tuto chvíli nechce příliš vyjadřovat.

„V této fázi by zazněly jen fráze, které už znáte, respektive máte od jiných a já je nerad používám,“ uvedl Růžička.

Podle policie došlo také k ovlivnění dotace pro SK RSF Praha. Tento klub získal loni 500 tisíc korun na nákup posilovacích strojů a vybavení posilovny.

V jejich případě došlo k navýšení hodnocení z 11 na 21 bodů až po jednání komise, která na konci ledna 2018 o dotacích rozhodovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované