Hlavní obsah

Zastupitel za ODS vedl protivládní demonstraci. Vyhoďte ho z klubu, žádá opozice

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Nedělní demonstrace proti vládním opatřením.

Reklama

Zastupitel Prahy 6 za ODS Jan Dočekal moderoval nedělní demonstraci proti vládním opatřením, která mají zabránit šíření covidu. Opozice požaduje, aby jej občanští demokraté za aktivní účast na akci vyloučili z klubu.

Článek

Člen Svobodných a zároveň zastupitel za ODS v Praze 6 Jan Dočekal se jako organizátor podílel na nedělní demonstraci proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí v Praze. Opoziční Piráti a zelení z Prahy 6 vyzvali občanské demokraty, aby za to Dočekala vyloučili ze svého zastupitelského klubu.

Jan Dočekal je členem politické strany Svobodní. Do zastupitelstva Prahy 6 se dostal v roce 2018 z kandidátní listiny občanských demokratů a stal se i členem jejich klubu. Před obecními volbami odeslal na účet ODS padesátitisícový dar.

Předsedkyně místní ODS Kateřina Bartošová pro Seznam Zprávy uvedla, že svolala zastupitelský klub, který se aktivitou svého člena Dočekala bude zabývat. „Nejsem z toho úplně šťastná a to jsem také řekla ostatním členům klubu. Zaznamenala jsem to v neděli večer, není to tak, že bychom naskakovali na nějaké hry Pirátů,“ řekla Bartošová.

Piráti v otevřeném dopise vyzvali místní ODS k vyloučení Dočekala. Zelení uvedli, že podávají podnět Mandátovému výboru, a vyzvali vedení ODS Praha 6, aby se od chování člena svého klubu jednoznačně distancovalo.

„Respektujeme ústavní právo svobody projevu a shromažďování. A plně souhlasíme s tím, že chaotická vládní nařízení drtivě dopadají na podnikatele a zaměstnance v mnoha sektorech. Ale volený představitel města by měl jít v těchto těžkých časech příkladem, a ne moderovat a podporovat akci po boku extremistů, jejímž přímým následkem je zahlcení zdravotních kapacit města a uvrhnutí do karantény značné části příslušníků už tak přetíženého IZS,“ napsali Piráti v dopise adresovaném předsedkyni místní buňky ODS Kateřině Bartošové.

Zmínkou o extremistech Piráti narážejí na skutečnost, že se do organizace zapojila i skupina Slušní lidé, kterou Ministerstvo vnitra v roce 2017 zařadilo na seznam extremistických organizací. Vloni však už na seznamu nebyla.

„Pokud chce způsobenou škodu odčinit, nechť rezignuje na zastupitelský mandát. V uvolněném čase pak může jako dobrovolník pomoci v některé pražské nemocnici při ošetřování svých kolegů z demonstrace,“ uvedl pirátský zastupitel Jiří Hoskovec, podle kterého Dočekal ohrozil zdraví Pražanů.

Zelení rovněž upozornili na zdravotní rizika, která demonstrace přinesla. Zákon v současné době umožňuje shromáždění lidí do maximálního počtu 100, demonstrujících se sešlo mnohem víc. Velká část z nich nedodržela povinnost nosit roušku a dodržovat rozestupy.

„Tato demonstrace představovala několikeré porušení protiepidemických opatření – překročení zákazu shromažďování daného nouzovým stavem, minimální rozestupy, absence roušek u většiny účastníků,“ uvedli Zelení.

Demonstraci nazvanou „Otevřeme Česko“ svolala iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Na Staroměstské náměstí přišlo několik tisíc lidí, vystoupili zástupci podnikatelů, umělců, lékařů či studentů, nebo třeba bývalý prezident Václav Klaus. Policie označila shromáždění za poklidné, zjištěná porušení opatření nahlásila správnímu orgánu.

Reklama

Doporučované