Hlavní obsah

Politikou otřásá nahrávka, jak Babiš úkoluje novináře MF Dnes

Nahrávka, jak Babiš ladí noty s redaktorem MF DNES, otřásá českou politikou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Twitteru byla zveřejněna nahrávka, jež má zachycovat rozhovor Andreje Babiše a novináře z koncernu Mafra, který teď patří do svěřenského fondu vicepremiéra. Domlouvají se na ní, jaké kauzy a na koho připravit a kdy je publikovat.

Článek

Nahrávku zveřejnila skupina pod pseudonymem Julius Šuman – jméno má být narážkou na řídícího důstojníka „agenta Bureše". Pod tímto krycím jménem Babiše registrovala StB. Svou motivaci skupina popsala tak, že sbírá informace na Babiše a nahrávku zveřejňuje u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku.

Není možné ověřit, zda a jak bylo do záznamu zasahováno. Andrej Babiš však autenticitu nahrávky přímo nepopřel. A reakcí vydavatelského domu bylo okamžité propuštění novináře MF Dnes Marka Přibila, který je na pásce nahrán. S tím, že Mafra musí chránit svou integritu.

Přibil si na zvukovém záznamu s Babišem domlouvá, na kterých kauzách by měl pracovat a na koho vytáhnout špínu. Co vydat teď, co nechat na jindy, až se to bude lépe hodit.

„Tohle zatím nemám svolení dávat do novin, dávám to jenom vám. Týká se to toho Ludvíka, nového ministra…," říká novinář například a popisuje probíhající vyšetřování nemocniční zakázky. „To bych si nechal na příští rok," reaguje Babiš.

Jindy ho novinář informuje, kolik kauz mají na „Babišova oblíbence" ministra vnitra Milana Chovance. S tím, že se má vicepremiér přesněji domluvit s Františkem Nachtigallem, šéfem strategického rozvoje společnosti Mafra. U jiného tématu Babiš radí: „Tak teď je otázka, jestli ty vaše věci, jestli s tím nepočkat až na parlamentní volby."

Babiš mnohokrát veřejně tvrdil, že žádným způsobem nezasahuje do práce novinářů z médií, která vlastní. A rozčiloval se, pokud mu někdo vyčítal, že je využívá ve svém politickém boji.

K aktuálnímu záznamu řekl pouze to, že je „velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci." Pásku prý neslyšel. „A považuji to za špínu, za součást té kampaně, která na mě probíhá," řekl Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka existenci záznamu označil za další moment, kdy se Andrej Babiš usvědčil coby lhář. „Mnohokrát jsem slyšel Andreje Babiše, jak říká, že svá média neovlivňuje a neřídí. Tohle ukazuje, že veřejně lhal," napsal na Twitteru.

K nahrávce se premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil znovu ve středu v noci; poslechněte si, co říkal.Video: Vaclav Dolejsi

Do Babiše se pustil i Chovanec, po schůzce u prezidenta označil existenci nahrávky za další důkaz, proč musí šéf hnutí ANO jednoznačně vysvětlit své aféry.

„Z nových informací jednoznačně plyne, že ovlivňuje svá média. A potvrzuje se zjevně, že v rámci policejní reorganizace i dalších politických útoků na své konkurenty používá takzvaná nezávislá média, tedy Mladou frontu a Lidové noviny," řekl Chovanec.

Večer své stanovisko přidala i ODS. „Pokud je nahrávka publikovaná na serveru Forum24 autentická, jde o skandální důkaz zneužívání médií ve prospěch jedné politické strany," stojí v tiskovém prohlášení.

Reklama

Doporučované