Hlavní obsah

„Moje tělo, moje právo". Polky vyšly do ulic kvůli zákazu potratů

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Poláci protestují na několika místech, nelíbí se jim nový zákon zakazující potraty.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

V Polsku už platí jeden z nejpřísnějších zákonů o potratech v Evropě, přesto jej chtějí politici ještě zpřísnit.

Článek

V Polsku se celý den protestuje proti zákonu zakazujícímu umělé přerušení těhotenství. V katolickém Polsku zákon v omezené podobě už od roku 1993 funguje a je jeden z nejpřísnějších v Evropě. Politici ale v prvním čtení odsouhlasili ještě jeho větší zpřísnění.

Dosud může jít Polka na potrat ve třech případech: Když je ohroženo její zdraví nebo život dítěte, pokud odhalí předporodní vyšetření nevratné poškození plodu, nebo v případě, je-li žena těhotná z důsledku znásilnění či incestu. V případě nového zákona se počítá pouze s jednou variantou, a to je-li žena ohrožena na životě.

Vládní představitelé protesty často zlehčují, například ministr zahraničí Witold Waszcykowski aktivistkám vzkázal: „Jen se bavte!"

Někteří zaměstnavatelé pocítili nepřítomnost žen v práci. Protest, který se nazývá Černé pondělí (v polštině: czarnyprotest), má totiž různé podoby. Aktivistky vybízejí lidi, kteří se chtějí protestu zúčastnit, aby se oblékli do černé, nosili připnutou černou stužku nebo aby ženy do práce vůbec nechodily.

Pokud začne zákon platit, hrozí lékařům, kteří provedou nepovolený potrat, až pětileté vězení. Podle aktuálních statistik jde v Polsku legálně na potrat méně než 2000 žen, Polky tak často řeší těžkou životní situaci buď v zahraničí, nebo nelegální cestou.

Reklama

Doporučované