Hlavní obsah

Polom po vichru může lesníkům pomoct. Pak ale začnou sčítat obří ztráty

Foto: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Bouře Sabine poničila v Česku na 2 miliony kubíků dřeva. Lesníkům pomůže i v boji s kůrovcem, poslouží jako návnada.

Reklama

Vichr v Česku vyvrátil až 2 miliony metrů krychlových dříví. Pro některé lesníky může být čerstvé popadané dřevo z krátkodobého pohledu finanční injekcí, protože za něj utrží víc. Část vyvrácených stromů chtějí využít také jako návnadu pro kůrovce, který se na jaře začne poprvé rojit.

Článek

Lesníci po celém Česku se s uklidňujícím se větrem teprve vydávají na své revíry, aby přesně spočítali škody, které v lesích napáchal orkán Sabine. Na mnoha místech se kvůli popadanému dřevu může zbrzdit i těžba kůrovcového dřeva, která je v období před jeho jarním rojením hodně důležitá, aby se z lesa dostalo co nejvíce napadeného dříví, z něhož už v dubnu začne brouk vylétat a napadat další stromy.

„Do velké míry může větrná kalamita zkomplikovat včasné vyhledávání aktivních stromů s kůrovci. Všichni se vrhnou na pobořené stromy. Velké riziko je spíše u drobných vlastníků lesů, u nichž mohou popadané stromy ležet až do léta a být infikátory dalších stromů. Každý vlastník lesa by měl v blízké době zajet do lesa, byť by vlastnil jen tři stromy, a zkontrolovat, zda stojí a zda nejsou napadeny škůdci,“ říká východočeský nezávislý lesník Aleš Erber.

Zároveň však našel na větrné smršti i určitá pozitiva, kterých by někteří lesníci mohli využít ke svému prospěchu. „Orkán Sabine byl z krátkodobého pohledu pro mnoho vlastníků lesů dar z nebes, protože mohou zpracovávat čerstvější dříví, za něž pilaři nabízí vyšší ceny než za kůrovcové dříví či souše. Díky tomu si mohou vydělat nějaké peníze na zalesnění a na svůj provoz, který některé z nich možná udrží na nule či v menších ztrátách,“ myslí si Erber.

Na druhou stranu však podle lesníka z neplánované těžby vznikne mnoho dřeva horší kvality nebo vlákniny, která je v dnešní době neprodejná. „Vlastníci lesů jsou při výrobě tohoto dříví 200 až 300 korun za kubík pod výrobními náklady. Před orkánem Sabine leželo v Česku na skládkách přibližně 5 milionů tohoto dřeva, takže se jedná o obrovské finanční ztráty dopadající na vlastníky lesů i stát. Ale musí se zpracovat a asanovat. Řešením by bylo jeho dočasné pálení v lokálních spalovnách, což by mohlo katapultovat cenu dříví nahoru a zlepšit ekonomickou kondici vlastníků lesů,“ říká.

Na některých místech se však lesníci ještě do porostu nedostali. Škody, které orkán způsobil, jsou tak jen ve fázi odhadů, ten předběžný je kolem 2 milionů metrů krychlových na všech porostech. Lesy České republiky, které spravují zhruba polovinu všech lesů v zemi, zatím pracují s odhadem jednoho milionu metrů krychlových. „Na mnoho míst jsme se ještě nedostali. Odstraňujeme dříví z cest a sčítáme postupně škody,“ uvedla ve středu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Sečteno chtějí mít během několika dní.

Vojenským lesům a statkům podle jejich mluvčího Jana Sotony bouře Sabine poškodila na 150 tisíc hektarů, většinou na Šumavě. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL), jehož členové spravují zhruba 20 procent českých lesních majetků, zatím škody nevyčíslilo.

„Míra poškození lesních majetků našich členů se na území republiky liší, navíc někde napadl sníh a vítr zatím neustal nebo meteorologové hlásí jeho návrat. Je zřejmé, že procházka v lese nyní není mnohde dobrý nápad a bude tomu tak i řadu dalších týdnů, v nejzasaženějších oblastech jako například na Šumavě dokonce i několik měsíců, než vlastníci majetky zkontrolují a následky větrné kalamity odstraní,“ uvedl předseda SVOL František Kučera.

„Velkou část škod tvoří polomy, přesnější odhady ztrát budeme mít k dispozici zítra. Situaci nám v současnosti komplikuje i to, že na řadě lesních správ zatím nebyly ani obnoveny dodávky elektrické energie, stále probíhá zpřístupňování lesních cest, které jsou zapadané polomy,“ dodal ředitel šumavské lesní divize Vojenských lesů a statků Michal Frnoch.

Likvidace škod po orkánu bude trvat různě dlouho, od dnů až po měsíce. Nejvíce práce budou mít na jihu a západě Čech, kde Sabine udeřila nejtvrději. „Situace je velmi náročná, v našich lesích spadla odhadem čtvrtina ročního etátu, čekají nás měsíce náročné práce, než nebezpečné stromy vytěžíme,“ řekl Miroslav Štoll z městských lesů Českého Krumlova. Na Krumlovsku přitom už třetím rokem bojují s kůrovcem.

Roztříštit své síly mezi odstraňování následků orkánu a likvidaci kůrovcem napadených stromů budou muset i státní lesníci. Podle Evy Jouklové ale dokážou obojí skloubit. „Na většině území půjde zřejmě o jednotlivé zlomené nebo vyvrácené stromy, ke zpracování využijeme stávající kapacity,“ říká.

Část popadaného dřeva plánují lesníci v lesích ponechat, aby jim s kůrovcem pomohlo. „Část smrkové hmoty využijeme při jarním kůrovcovém rojení na obranná opatření,“ potvrzuje Jouklová. Postup státních lesníků kvituje i Erber. „Osobně bych část popadané hmoty využil k jeho odchytu v době rojení. Je ale na zvážení pro každého vlastníka lesa, kolik takového dříví si může připravit, aby ho pak asanoval a aby naopak nepřispíval k šíření brouků. Tento postup si mohou dovolit velcí vlastníci, kteří mají své kapacity. Pro malé vlastníky to je riskantní,“ upozorňuje.

Reklama

Doporučované