Hlavní obsah

Polovina východní Ghúty je ve vládních rukou, Rusko se snaží evakuovat civilisty

Syrská armáda dobyla téměř polovinu východní Ghúty.Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Syrská armáda s podporou Ruska dobyla téměř polovinu východní Ghúty. Prezident Bašár Asad vysílá do oblasti stovky dalších mužů. Ruská armáda uvedla, že pomohla z oblasti evakuovat 13 civilistů.

Článek

Ruskem podporované syrské armádě už se z rukou povstalců podařilo dobýt téměř polovinu východní Ghúty. S cílem operaci urychlit vyslala vláda prezidenta Bašára Asada do enklávy stovky dalších mužů. S odkazem na dnešní sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi dlouhodobě sleduje, to uvedla agentura Reuters. Moskva mezitím oznámila, že se část povstalců rozhodla enklávu opustit v důsledku ruské nabídky bezpečného odchodu.

Do přední linie bojů o východní Ghútu podle SOHR dorazilo nejméně 700 vojáků syrské armády a příslušníků provládních milic. Vládní vojska přitom už mají pod kontrolou asi 45 procent tohoto území a dále postupují, uvedla organizace. Ruské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo, že část rebelů ve východní Ghútě se rozhodla využít nabídky Moskvy k evakuaci. Ministerstvo nabídlo povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod z oblasti východní Ghúty a slíbilo jim zajistit beztrestnost, pokud se vzdají.

Ruská armáda dále uvedla, že pomohla evakuovat 13 civilistů. Z východoghútské enklávy se dostali ven v prázdných nákladních vozech, ve kterých byla na místo dopravena humanitární pomoc. Podle ruské armády jsou lidé v enklávě drženi jako rukojmí a jsou separatisty používáni jako lidské štíty.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před více než dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt tento poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť al-Káida.

Podle několika nevládních organizací si nálety syrské armády od 18. února vyžádaly životy více než 770 civilistů. Rezoluci o příměří v Sýrii se minulý týden nepodařilo kvůli ruskému odporu v Radě bezpečnosti OSN prosadit. Moskva místo toho vyhlásila v oblasti východní Ghúty každodenní pětihodinový klid zbraní. První humanitární konvoj od začátku bombardování na místo dorazil v pondělí, ale syrská vládní vojska z něj zkonfiskovala některé lékařské potřeby a pokračovala v palbě.

V předchozích týdnech také nevládní organizace SOHR, která monitoruje situaci ze zahraničí, obvinila syrskou vládu z použití chemických zbraní, režim to vždy odmítl. Naposledy syrský prezident Bašár Asad před novináři označil tato obvinění za „součást falešného slovníku Západu“ a za záminku k útokům proti syrské vládě.

Reklama

Související témata:

Doporučované