Hlavní obsah

Polská vláda chce postavit kvůli migrantům zeď na hranici s Běloruskem

Foto: Profimedia.cz

Polsko kvůli uvedenému migračnímu tlaku začalo už koncem srpna na hranici s Běloruskem stavět drátěný plot a zátarasy z ostnatého drátu.

Reklama

Polsko kvůli uvedenému migračnímu tlaku začalo už koncem srpna na hranici s Běloruskem stavět drátěný plot a zátarasy z ostnatého drátu. To je však málo účinné.

Článek

Polská vláda předložila parlamentu návrh zákona, který by umožnil kvůli množství ilegálně přicházejících migrantů postavit na hranici s Běloruskem vysokou zabezpečenou zeď.

O tomto záměru, na němž se vláda dohodla v úterý, dnes informoval ministr vnitra Mariusz Kamiński. Sdělil, že jde o postavení „pevné, vysoké bariéry, která bude vybavena sledovacím systémem a detektory pohybu“. Plánované náklady se pohybují kolem 1,6 miliardy zlotých (8,87 miliardy korun). Média očekávají, že zákonodárci by po dnešní debatě mohli o tomto normativním aktu hlasovat ve čtvrtek.

Polsko kvůli uvedenému migračnímu tlaku začalo už koncem srpna na hranici s Běloruskem stavět drátěný plot a zátarasy z ostnatého drátu. To je však evidentně málo účinné.

„Navzdory skutečnosti, že polsko-běloruský úsek státní hranice byl zabezpečen ostnatým drátem a drátěným plotem…, počet pokusů o ilegální překročení hranice neklesá, nýbrž stoupá,“ uvádí se v odůvodnění návrhu zákona, zveřejněném na internetových stránkách parlamentu.

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem obviňují režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že na jejich území posílá migranty záměrně. Vlády těchto zemí i dalších států Evropské unie jsou přesvědčené, že jde o „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce EU přijaté kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování opozice v Bělorusku.

Agentura Reuters upozornila, že oznámení o plánu polské vlády přichází ve chvíli, kdy německá policie informovala o nárůstu počtu migrantů, kteří nelegálně vstupují na území Německa, kde žádají o azyl. Německá policie ve středu uvedla, že od srpna počet lidí vstupujících do země přes polsko-běloruskou hranici stoupl na 4300, přičemž v období od ledna do července jich bylo pouze 26.

„V současné době neexistují žádné známky zlepšení situace na německo-polské hranici,“ uvedla policie s tím, že znovu zavedla dočasné hraniční kontroly. Mluvčí německého ministerstva vnitra v souvislosti s tím prohlásil, že se zvažují další opatření k zastavení nelegální migrace.

Poláci také několikrát obvinili Bělorusy, že se na polsko-běloruské hranici střílí. Mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská minulý pátek uvedla, že běloruská hlídka vypálila výstřely směrem k polským vojákům, kteří spolu s pohraničníky hranici střeží. Bělorusové podle mluvčí pravděpodobně stříleli slepými náboji. Varšava si kvůli incidentu předvolala běloruského diplomata. O den později polská pohraniční stráž znovu obvinila běloruskou stranu z provokací. Běloruští pohraničníci naopak ujišťují, že na žádném úseku hranice zbraň nepoužívají.

Polská vláda na začátku září vyhlásila v pásmu u hranic s Běloruskem výjimečný stav, který parlament 1.října prodloužil o dalších 60 dní. Úřady tak mají větší pravomoci bránit lidem ve vstupu do určených oblastí, což však kritizují opozice a nevládní organizace, jelikož se na místo nemohou dostat ani novináři či humanitární pracovníci.

V dnes zveřejněném odůvodnění návrhu zákona o postavení zdi na hranicích se mimo jiné uvádí, že od začátku letošního ledna do konce září polská pohraniční stráž zabránila 9287 pokusům o ilegální přechod hranic s Běloruskem. Z toho za poslední dva měsíce bylo těchto případů kolem 8000.

Reklama

Doporučované