Hlavní obsah

Polsko nabídlo Američanům dvě miliardy dolarů za trvalou přítomnost jejich vojáků, tvrdí média

Foto: Marek Baloun, Shutterstock.com

Americké jednotky na vojenské přehlídce ve Varšavě.

Reklama

Američtí vojáci by podle některých měli být protiváhou k rostoucímu ohrožení ze strany Ruska. Polsko za to mělo Washingtonu nabídnout až dvě miliardy dolarů.

Článek

Polské ministerstvo obrany mělo nabídnout Spojeným státům 1,5 až 2 miliardy dolarů (33 až 44 miliard korun) jako příspěvek k trvalému rozmístění jejich jednotek z tankové divize na svém území. Uvedl to server Onet.pl s odvoláním na uniklé dokumenty z ministerstva, které vypracovali spolupracovníci předchozího ministra obrany Antoniho Macierewicze. Američtí vojáci by podle Varšavy měli být protiváhou k rostoucímu ohrožení ze strany Ruska. Kreml dnes polský záměr kritizoval a varoval před případnými protiopatřeními.

Dokumenty počítaly se stavbou nových základen a rekonstrukcí současné infrastruktury, například včetně škol či nemocnic. Obsahují i mapy s citlivými údaji. Dokumenty podle ministerstva byly již rozeslány americké vládě, Kongresu a předním analytickým střediskům.

Zveřejnění dokumentů vyvolalo uvnitř vlády silné emoce. Polská vláda totiž usiluje o přítomnost jednotek Washingtonu už dlouho a doposud z jednání žádné zprávy nikdy neunikly. O to víc je zarážející, že zpráva nebyla konzultována ani s ministerstvem zahraničí, ani s prezidentskou kanceláří.

„Je to vážná chyba, navíc učiněná těsně před důležitým rozhodováním o trvalé přítomnosti amerických jednotek v Polsku,“ cituje server nejmenovaného úředníka. „Je to výraz bezradnosti nynějších šéfů ministerstva obrany,“ tvrdí opoziční poslanec a bývalý ministr obrany Tomasz Siemoniak, který o přítomnosti vojsk také jednal.

„Neplatí se vojákům, ale stavějí se základny, kasárna. Přítomnost amerických vojáků zvyšuje naši bezpečnost, a proto bychom měli nést s tím související náklady. Zveřejněný dokument ale vytváří špatný dojem, že si Polsko chce americkou přítomnost koupit,“ řekl.

Rusko dnes záměr Varšavy kritizovalo. „Postupná expanze vojenské struktury NATO k našim hranicím samozřejmě žádným způsobem neprospívá bezpečnosti a stabilitě na (evropském) kontinentu. Právě naopak, takové činy vedou k protiopatřením z ruské strany,“ řekl dnes podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Související témata:

Doporučované