Hlavní obsah

Polsko se opřelo do Netflixu. Premiérovi vadí seriál o nacistických vyhlazovacích táborech

Foto: wikipedia.org/Michel Zacharz AKA Grippenn

Nacistický tábor Osvětim-Březinka.

Reklama

Proti dílu americké streamovací televize Netflix se ohradil polský premiér i ministerstvo zahraničí.

Článek

Na začátku listopadu přibylo do seriálové knihovny Netflixu nové dokumentární dílo. Americká společnost natočila pětidílný seriál Ďábel od vedle (The Devil Next Door), který pojednává o Johnu Demjaňukovi, ukrajinsko-americkém válečném zločinci, který byl dozorcem v německých koncentračních táborech za druhé světové války.

Forma historického seriálu se ale znelíbila Polsku. Premiéru Mateuszovi Morawieckému vadí, že Netflix vyznačil na mapě, která se v seriálu objeví, německé koncentrační a vyhlazovací tábory na současné mapě Polska.

Dílo tak nezohledňuje fakt, že bylo Polsko okupované a jeho tehdejší hranice byly jinde než v současnosti. Neznalec historie může podle Morawieckého nabýt dojmu, že tábory smrti spravovali Poláci.

Na mapě je mimo jiné vyobrazen také Terezín, který je zakreslen uvnitř současné České republiky. Místo bylo přitom v minulosti pod správou nacistické říše a nespadalo pod českomoravský protektorát.

Polský premiér poslal do Netflixu dopis adresovaný Reedu Hastingsovi, výkonnému řediteli společnosti, ve kterém napsal, že je velmi důležité „uctít památku a zachovat pravdu o druhé světové válce a holokaustu“.

Morawiecki dodal, že „jistá díla“ na Netflixu jsou extrémně nepřesná a přepisují historii.

Do věci se vložilo také polské ministerstvo zahraničí, které napsalo na Twitter příspěvek, ve kterém viní Netflix z dezinterpretace. Ministerstvo k textu přiložilo dvě mapy. Jednu, která se objevila v seriálu, a druhou, která ilustruje polsko-německé hranice za druhé světové války.

„Zůstaňte věrní historickým faktům!“ píše se na Twitteru polského ministerstva. „Během dob, které popisuje seriál Ďábel od vedle, bylo polské území okupované a byli to němečtí nacisté, kdo byli zodpovědní za ty tábory. Mapa, která se objevila v seriálu, nereflektuje skutečné tehdejší hranice.“

Stejné dvě mapy přiložil také Morawiecki ke svému dopisu Netflixu. „Věřím, že tato hrůzná chyba byla spáchána omylem,“ napsal Reedovi.

Zákon o holokaustu

V Polsku je téma druhé světové války, Židů, holokaustu a německých vyhlazovacích táborů velmi citlivou záležitostí. Popírání holokaustu je trestné v 16 zemích světa včetně České republiky. V Polsku však šli ještě dále.

Minulý rok byl vyhlášen zákon o Ústavu paměti národa (známý jako zákon o holokaustu), který mimo jiné zakázal jakékoli spojování Polska se zvěrstvy, která páchali nacisté za druhé světové války. V případě provinění hrozil Polákům až tříletý trest.

Mezinárodní vlna nevole, která se po podepsání zákona zvedla, donutila polské zákonodárce vyškrtnout ze zákona kontroverzní pasáž a hrozbu trestu odebrat.

Někteří historici míní, že Polsko si zákonem jen zakrývá oči před nepříjemnou pravdou a snaží se téma odsunout do ústraní. Ačkoli byli polští obyvatelé silně postiženi nacistickým řáděním, někteří z nich se podíleli na protižidovských akcích. Před dvaceti lety například vyšlo najevo, že Poláci v roce 1941 zavraždili 340 Židů v obci Jedwabne. Podíl nacistů na tomto zločinu dosud není zcela objasněný.

Reklama

Doporučované