Hlavní obsah

Polský exprezident Wałęsa hledá práci, za hodinu chce přes 100 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Polský exprezident Lech Wałęsa.

Reklama

Polský exprezident Lech Wałęsa si na internetu hledá práci. Sedmasedmdesátiletý politik v penzi si stěžuje, že nevystačí s prezidentskou rentou.

Článek

„Setkával jsem se s hlavami států, s králi, s papežem, rád předám zkušenosti a znalosti polským firmám, budu se podílet na jejich propagaci ve světě, abychom budovali skutečnou hodnotu polského hospodářství,“ stojí v inzerátu na serveru s poptávkou práce pro lidi starší 50 let.

Podle přiloženého životopisu ho podal „zkušený vůdce, skvělý rétor, laureát Nobelovy ceny za mír, prezident Polska v letech 1990–1995, spoluzakladatel a první předseda NSZZ Solidarita“ Lech Wałęsa.

Koronavirus připravil Wałęsu o přivýdělky

Kvůli pandemii koronaviru si nobelista Wałęsa několikrát stěžoval na velký výpadek příjmů. O ty přišel kvůli zrušení jeho placených přednášek a účasti na konferencích po celém světě. Zatímco dřív se Wałęsa rád chlubil fotkami z cest, teď mluví o bankrotu.

„Měl jsem naplánovaných mnoho cest. Měl jsem letět do Itálie, Německa, USA a na jiná místa, a to všechno bylo zrušeno. A teď bankrotuji. Protože já dostávám důchod 6000 zlotých (34 000 korun) a manželka každý měsíc utratí 7000,“ postěžoval si loni v březnu Wałęsa. Peníze prý rozdává i mezi svou velkou rodinu.

V prosinci pak prohlásil, že se jeho finanční situace nezměnila. „Tenhle rok ode mě nikdo nedostane dárky, protože jsem na mizině,“ prohlašoval symbol polského přechodu k demokracii. Nejspíš i z toho důvodu si v inzerátu vyčíslil za jednu hodinovou až dvouhodinovou akci nejméně 20 tisíc zlotých, v přepočtu 113 tisíc korun.

Pracovní inzerát, který si na internetu podal Lech Wałęsa.

Autenticitu inzerátu potvrdil minulý týden televizi TVN Wałęsův spolupracovník Marek Kaczmar a o pár dní později i sám Wałęsa.

Nabídka satirického týdeníku

Vysoká finanční částka vzbudila pozornost polských médií. Zastánci prezidenta argumentují tím, že jeho prezidentský důchod by měl být vyšší, kritici naopak upozorňují, že Wałęsova renta je trojnásobkem běžného polského důchodu. „Tak se koukněte, kolik si vydělává Kaczyński, kolik dostávají poslanci a jaký důchod má Lech Wałęsa,“ řekl k tomu minulý týden v rozhovoru pro Baltský deník exprezident.

Hodinovou finanční odměnu prý do inzerátu napsali lidé z Wałęsova okolí s jeho souhlasem. Moc nabídek práce zatím nobelista nemá, jednou z nich byla i žertovná nabídka satirického týdeníku Ne.

Za „agenta Bolka“ mu omluva nepřísluší, rozhodl soud

V nedávné době Wałęsa několikrát mluvil o konci svého života a o zdravotních problémech v souvislosti s nedávnou operací srdce. Zakladatel nezávislého odborového hnutí Solidarita ale dál komentuje dění zejména na sociálních sítích a pokračuje i v ostré kritice současné vládnoucí garnitury strany Právo a spravedlnost.

„Jsou mistry v demagogii, populismu a rozdávání. To funguje dlouhodobě. Ale ještě trochu a nebudou peníze na rozdávání a rozhodnutí budou stále obtížnější,“ zdůvodnil ve středečním rozhovoru dlouhodobě vysokou podporu současné vlády.

Exprezident také dál odmítá, že by za komunismu spolupracoval s režimem. Podle polského Institutu národní paměti byl totiž Wałęsa v letech 1970–1976 placeným agentem tajné policie pod pseudonymem Bolek.

Wałęsa se kvůli věci soudí. Polský Nejvyšší soud minulou středu rozhodl, že mu nenáleží omluva. Nobelista ji požadoval po někdejším opozičníkovi Krzysztofovi Wyszkowském, který Wałęsu nazval „Bolkem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované