Hlavní obsah

Z jednoho z nejznámějších míst v Česku je město duchů. Menu v luxusních hotelích je za hubičku

Karlovy Vary se připravují na sezonu, která bude jiná než ty předchozí.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Minimum turistů, málo zákazníků. Na druhou stranu přijatelné ceny, slevové vouchery od města a bohatý program. Karlovy Vary letos zažijí zcela jinou sezonu než v minulých letech.

Článek

Lázeňská kolonáda prochází rekonstrukcí a kolem ní je spíš prázdno. Na zahrádkách podniků na atraktivních místech je minimum lidí. Prázdné lavičky v parku, na ulici potkáte vesměs jen místní. Turistů je hrstka. Hotely přitom fungují za mimosezonní ceny a na delší pobyt dostanete slevu v podobě dotace od města. A v kavárně jednoho z nejdražších hotelů vystačí 120 korun na dvě kávy a colu k tomu.

Karlovy Vary se probouzejí do „pokoronavirového“ Česka zatím hodně pomalu. Bez turistů i bez filmového festivalu, který do města každoročně nalákal desítky tisíc lidí.

Desetina návštěvníků

„Teď se to pomalu oživuje, ale pořád jde o desetinu obvyklých kapacit návštěvníků. Doufáme, že se to podaří zlepšit. Jisté je, že pro nás byla zahraniční klientela většinová a taková čísla jednoduše nahradit nedovedeme,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Některé hotely zatím stále zůstávají zavřené. Bez zahraniční a hlavně ruské klientely, která si Vary oblíbila, je totiž jejich otevření hodně riskantní. Patří k nim například impozantní hotel Imperial, podobných je ale v Karlových Varech víc. Menší podniky se o svou existenci letos hodně bojí.

Hotely, které už otevřené jsou, jedou na poloviční plyn. Věří ale v obrat a sází na Čechy. „V tuhle chvíli je náš hotel obsazený na 20 procent, ale poptávka je velká. Nabíráme denně mnoho rezervací a uvidíme. Chování klientů se teď hodně změnilo, své pobyty rezervují na poslední chvíli. Je cítit nervozita,“ říká Luboš Bohůnek, marketingový manažer Spa Resort Sanssouci.

Zmizelo 180 milionů

Dosud přitom zejména ve Varech platilo, že začátek léta podnikatelům vydělá na zbytek roku. Hodně tomu napomáhal mezinárodní filmový festival. Během něj totiž lidé ve městě utratí zhruba 180 milionů korun – za jídlo, pití, ubytování či suvenýry. „Plus 74 milionů, které necháme v Karlových Varech my jako společnost. Další peníze pak utrácejí naši partneři,“ vypočítává prezident KVIFF Jiří Bartoška.

Pro Karlovy Vary a okolí je proto zrušení festivalu mnohem větší ztrátou než pro filmové fanoušky. A pro celý kraj, kde cestovní ruch a lázně tvoří téměř 25 procent HDP a zahraniční klientela gró podnikání, jsou zavřené hranice a omezení doslova pohromou. „Už teď přicházíme o poplatky na ubytování, odhadujeme to na desítky milionů. Naše prvotní odhady mluvily o 150 milionech pro letošní rok. Dopady to ale bude mít i do let příštích,“ říká Kopál.

Místo němčiny a ruštiny teď Vary znějí sbíječky a zvuky typické pro opravy. Místo rolování červených koberců před filmovou premiérou nastal čas rekonstrukcí.

Rekonstrukce v klidu

Nucenou uzavírku využil pro úpravy i nejznámější karlovarský hotel. „Zrekonstruovali jsme celé spodní patro hotelu Pupp. Jeho dispozice jsme vrátili zpátky do prvorepublikového stavu,“ říká generální ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz. Do rekonstrukce investovali 10 milionů. „A návratnost? Všichni teď trošku věštíme z křišťálové koule. Otevřeli jsme ale v pondělí, máme v provozu jedno křídlo hotelu a máme na měsíc vyprodáno,“ dodává Krausz.

Reklama

Doporučované