Hlavní obsah

Pomoc po tornádu: Charita rozdělila 115 milionů, někteří lidé ještě čekají

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Charita obdarovává rodiny podle toho, jak moc je jejich dům zničený.

Reklama

Brněnská charita už rozdala kolem 115 milionů korun lidem z oblastí, které zasáhlo tornádo. Koordinátoři domy stále obcházejí a podle míry poničení rozdávají peníze. Do sbírky charity lidé přispěli téměř 300 milionů korun.

Článek

Diecézní charita Brno zatím pomohla 785 rodinám. Už předala téměř 115 milionů z necelých 300 milionů korun, které lidé poslali. Jedním z příjemců pomoci je i Petr z Mikulčic. Koordinátoři ho navštívili dva dny po tornádu, aby obhlédli škody a zjistili, zda dotyčný pomoc opravdu potřebuje.

„Podepsal jsem darovací smlouvu a asi do deseti dnů jsem měl první dávku na účtu, což bylo 170 tisíc. Jsem za to vděčný, protože jsem ještě od pojišťovny peníze nedostal, ale potřebuju platit stavební materiál nebo řemeslníky,“ uvedl. Tornádo mu zničilo střechu, stropy nebo komín. Zdevastované má i vnitřní vybavení.

Najednou může domácnost získat dar od padesáti do dvou set tisíc korun. V mimořádných případech až tři sta tisíc. Výše příspěvku od Charity se odvíjí od míry poškození na stupni od jedničky do čtyřky. Ta znamená demolici. „Toho, kdo je ve trojce nebo čtyřce, obdarováváme třeba podruhé,“ uvedla hlavní koordinátorka Charity za Moravskou Novou Ves Renata Dubcová.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

To je také případ Petra z Mikulčic. Dům má poškozený tak moc, že mu v pondělí Charita poslala druhou dávku ve stejné výši, jako byla první. Tedy 170 tisíc korun. „Podruhé už u mě pracovníci nebyli. Již od první návštěvy věděli, že mám dům hodně zničený,“ řekl.

Míra poškození ale není tím jediným, co určuje výši příspěvku. Pracovníci mapují i sociální situaci. Na příkladu to uvedl ředitel brněnské Charity Oldřich Haičman. „Například rodina, jejíž dům byl v době šetření určený k demolici a splňuje kritérium sociální potřebnosti, dosáhla až na nejvyšší příspěvek tři sta tisíc korun. Naopak domácnost ve standardní sociální situaci, která při tornádu přišla o střešní krytinu, získala příspěvek okolo padesáti tisíc,“ vysvětlil.

Pracovníci dál obchází domy

Koordinátoři stále vyrážejí do terénu. Některé lidi třeba v minulých týdnech nezastihli doma. „Na to, že Charita poskytuje peníze, jsme přišli díky letákům na elektrických sloupech. Kontaktovali jsme je předminulý týden v neděli s tím, že máme zájem o příspěvek. Přišli asi o čtyři dny později a kontrolovali, zda se to naší rodiny opravdu týká,“ vysvětlila provozovatelka penzionu Mikulecký Kutloch Kateřina Kristová.

Tornádo jí zničilo střechu nebo okna. Zatím neví, kolik dostane. „Mají nás v evidenci a máme přislíbeno, že peníze přijdou. Předpokládám, že do několika dnů,“ uvedla žena z Mikulčic. Za příspěvek je vděčná, protože jí ještě nepřišla záloha od pojišťovny. Za peníze od Charity tak předběžně zaplatí například nové trámy či okna.

Speciál: Tornádo na Moravě

Hlavní koordinátorka Charity v Moravské Nové Vsi Renata Dubcová předpokládá, že pracovníci hlavně z řad sociálních pracovníků budou zdevastovanou vesnici obcházet minimálně do konce prázdnin. Zatím totiž navštívili asi polovinu poničených obydlí. „Vracíme se k domům, kde jsme nikoho nezastihli, abychom peníze podělili mezi všechny. Nikdo se nemusí bát, že bychom na ně zapomněli,“ ujistila.

Adra bude s dalšími organizacemi řešit vyplácení dalšího balíčku

Charita pracuje ve všech obcích zasažených tornádem, ale není jedinou organizací, která tam působí. Například Adra, která pomáhá lidem z Moravské Nové Vsi, už rozdala přes třicet jedna milionů korun. Každé rodině po sto padesáti tisících. Na druhém kole pomoci se její zástupci domlouvají s dalšími organizacemi, jako je Diakonie nebo Člověk v tísni. Všechny totiž nepomáhají ve všech obcích.

+7

„Napodruhé už lidé nebudou dostávat jednotnou částku. Spojili jsem se dalšími organizacemi, abychom se domluvili na jednotných pravidlech vyplácení. Nechceme, aby jedna rodina dostala méně peněz než ta s podobnými škodami spadající pod jinou organizaci,“ upřesnila mluvčí Adry Karolina Emanuelová. Adra zatím vybrala kolem padesáti čtyř milionů.

Celkově lidé přispěli přes miliardu korun. Poničených je asi 1 200 budov.

Reklama

Doporučované