Hlavní obsah

Pomozte astronautům na Měsíc. NASA potřebuje do roku 2024 vhodný záchod

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

NASA potřebuje naši pomoc. Kosmická agentura si stanovila ambiciózní cíl poslat do roku 2024 astronauty na Měsíc. Jenže má zatím nevyřešený problém – kam bude posádka chodit na záchod.

Článek

NASA tak nabízí odměnu ve výši 35 tisíc dolarů tomu, kdo vymyslí design toalety použitelné na Měsíci. Podmínky jsou jasné.

Přizpůsobit toaletu lunárnímu landeru Artemis tak, aby fungovala jak ve stavu beztíže ve vesmíru, tak na Měsíci, kde je gravitační síla oproti té na Zemi šestinová. Pokyny NASA a HeroX umožňují postavit se výzvě komukoli na světě. Protože bude součástí mise na Měsíc i žena, je nutné, aby záchod pohodlně sloužil pro obě pohlaví. Plusové body získají návrhy šetrné na používání vody, které „pomůžou udržovat nedotčené prostředí uvnitř landeru, bez zápachu a jiných nečistot“.

Návrhy by měly myslet i na případy nevolnosti. Toaleta by měla umět zvládnout zvracení astronautů, aniž by bylo nutné, aby se hlavou záchodu dotýkali, uvádí pokyny.

Co se týče kapacity, měsíční toaleta musí být schopná zvládnout posádku dvou lidí po dobu dvou týdnů a umožnit přenos nahromaděného odpadu k uložení mimo vozidlo. Samozřejmostí je snadná čistitelnost a nízká spotřeba nepřekračující 70 wattů. U větráku NASA ocení nižší hlučnost, než běžně v koupelnách bývá.

Oříškem pro designéry toalety bude i požadavek na rozměry a váhu. Na Zemi by toaleta měla vážit méně než 15 kilo a musí mít objem menší než 0,12 metru krychlových. Prostor pro WC na palubě Mezinárodní kosmické stanice je „asi o velikosti malého šatníku“.

Reklama

Související témata:

Doporučované