Hlavní obsah

Pompeo připravuje Trumpovi půdu pro jednání s KLDR, ze země chce přivézt vězněné Američany

Pompeo chce z KLDR přivézt tři americké vězně.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo by se rád ze Severní Koreje, kde jedná o schůzce Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, vrátil i s třemi Američany, kteří jsou v KLDR zadržováni. Zástupci Japonska, Číny a Jižní Koreje se mezitím v Tokiu dohodli na spolupráci při odstraňování jaderných zbraní z KLDR.

Článek

Do Severní Koreje přijel na předem neohlášenou návštěvu americký ministr zahraničí Mike Pompeo jednat o posledních podrobnostech plánovaného summitu prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Pompeo řekl, že na programu bude i otázka Američanů vězněných v Severní Koreji. Zatím ale od Pchjongjangu neměl závazek, že by je země propustila.

Zadržovanými Američany jsou misionář Kim Dong-chul a Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli na pchjongjangské technické univerzitě (PUST).

V Trumpově funkčním období KLDR propustila jen jednoho Američana. Dvaadvacetiletý student Otto Warmbier se však loni v létě vrátil do USA po 17 měsících v kómatu a o několik dní později zemřel.

Pompeova návštěva Severní Koreje je již druhá za necelých šest týdnů.

Přesné datum ani místo chystaného setkání šéfa Bílého domu a severokorejského vůdce dosud nebylo oznámeno. „Očekáváme, že oznámí datum, čas a vězně,” citovala agentura Jonhap jihokorejského funkcionáře.

Východoasijské státy volí společný postup 

Vrcholní představitelé Japonska, Číny a Jižní Koreje se mezitím v Tokiu dohodli na spolupráci při úsilí o odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje. Mimo jiné se shodli na tom, že v zájmu řešení problémů s KLDR mají být naplněny rezoluce OSN, uvedl po jednodenním summitu japonský premiér Šinzó Abe.

Kim Čong-un se minulý měsíc setkal s Munem a potvrdil vůli vzdát se programu vývoje jaderných zbraní. Silnou podporu přijaté deklaraci vyjádřili také Li a Abe, uvedl dnes Mun.

Abe prohlásil, že Japonsko bude normalizovat své vztahy s KLDR, pokud budou zcela vyřešeny otázky kolem severokorejského programu vývoje jaderných zbraní a raket a také otázka japonských občanů unesených v 70. a 80. letech do Severní Koreje.

Čínský premiér Li ujistil, že Čína učiní vše pro umožnění denuklearizace KLDR. Uvítal přitom diplomatickou cestu, kterou se nyní vydaly Washington a Pchjongjang. Li dodal, že podporuje rovněž myšlenku dialogu mezi Japonskem a Severní Koreou.

Setkání vrcholných představitelů Japonska, Jižní Koreje a Číny se uskutečnilo po dvou a půl letech, ačkoli jednání v tomto formátu se původně plánovala jako každoroční.

Reklama

Doporučované