Hlavní obsah

Detaily pondělního rozvolnění. Zpozornět by měly dvě skupiny, ukazuje vládní plán

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Exkluzivně: Seznam Zprávy získaly návrh mimořádného nařízení, podle kterého má dojít k dalšímu rozvolnění opatření proti koronaviru.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připravilo další rozvolnění opatření proti covidu-19. V pondělí změny projedná vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Dotknout se - jak zjistily Seznam Zprávy - mají hlavně dětí a studentů škol.

Ti se nejspíše nebudou muset kvůli cestě do školy v přírodě, návštěvě zoo, kroužku nebo divadla testovat či prokazovat, že podstoupili očkování proti koronaviru. A to v případě, že budou z jedné třídy nebo půjde o neměnný sportovní kolektiv.

Uvádí se to v návrhu mimořádného nařízení, který Seznam Zprávy mají k dispozici. Tento dokument ve čtvrtek projednala Legislativní rada vlády. Do pondělí v něm ještě může dojít ke změnám, ty však mají být pouze formální.

Ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO) v pátek nechtěl podrobnosti zatím komentovat. „Všechno podstatné se dozvíte v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády,“ napsal Vojtěch pro Seznam Zprávy.

V tomto návrhu mimořádného nařízení se uvádí, za jakých okolností děti a studenti z jedné třídy a jejich doprovod nebude muset předkládat doklad o negativním testu, prodělání koronaviru před nejvýše 180 dny, nebo očkování.

„Vzhledem k současnému relativně stabilizovanému vývoji a pozorovanému trendu počtu nových případů onemocnění covid-19, a zejména pak hospitalizací, je tak přesto možné přistoupit k dalšímu částečnému rozvolnění, a to i s ohledem na výsledky ukončeného screeningového testování ve školách, které ve třech kolech proběhlo na začátku tohoto školního roku,“ zdůvodnilo ministerstvo do návrhu tuto změnu.

„Z výsledků tohoto testování je zřejmé, že výskyt nákazy covidu-19 ve školách odpovídá virové zátěži v populaci s tím, že více pozitivních případů bylo zachyceno v rámci středních škol a vyšších odborných škol (osoby ve věku 16 let a více), avšak ani zde nebyla překročena hodnota 25 případů na 100 tisíc v dané populační skupině. Navíc počty nově diagnostikovaných případů v tomto testování měly s časem klesající trend,“ doplnilo.

Nutné osvědčení o bezinfekčnosti tak nejspíše nebude nutné na kroužky a další volnočasové aktivity pro skupiny nad dvacet dětí v případě, jak se píše v dokumentu, „pokud jde o pravidelné aktivity v neměnném kolektivu“.

Ministerstvo dále uvedlo, že děti nebo studenti z jedné třídy se nebudou muset nechat testovat či prokazovat očkováním, když budou ubytováni společně v hotelu nebo jiném rekreačním zařízení, pokud například pojedou do školy v přírodě.

Stejné podmínky mají pro ně také platit při návštěvách zoologických nebo botanických zahrad, galerií, zámků, veletrhů, koncertů, divadel, sportovních utkání, slavností nebo třeba poutí.

Reklama

Doporučované