Hlavní obsah

Ponížení, politický skandál nebo fraška na Pražském hradě. Svět komentuje události posledních dní

Jak o české frašce na Hradě informoval svět? Živě z Německa i lidová tvořivost ze sítí.

 

Reklama

České vládní krizi a včerejšímu představení na Hradě věnují pozornost i zahraniční média. Hlavně německý a slovenský tisk.

Článek

Mělo to být setkání, na kterém chtěl premiér Bohuslav Sobotka probrat s prezidentem vládní krizi. Miloš Zeman ale připravil předsedovi vlády nemilé překvapení. Před zraky kamer čekal, až mu Sobotka předá demisi. S tím ale premiér nepočítal. Dostali se tak v živém přenosu do ostrého konfliktu.

"Už roky se česká hlava státu Zeman a ministerský předseda Sobotka nemohou vystát. Ve čtvrtek došlo k ostré výměně názorů, která šokovala celou zemi," píše server listu Nordwest Zeitung.

Deník následně popisuje scény, při kterých Zeman v podstatě přijal demisi, kterou ale Sobotka na Hrad nepřinesl, nebo moment, kdy český prezident odešel ze sálu, i když ministerský předseda ještě hovořil.

Právě fotografii z tohoto okamžiku zveřejnil server listu Frankfurter Neue Presse, podle něhož Zeman znovu ukázal svou skutečnou "úroveň". "Co se ze setkání stalo, by na každém divadelním pódiu bylo povedenou komedií. V politice se Zemanovo představení rovnalo tragédii," míní deník.

Hradní scénka už se stala také tématem sociálních sítích, kde lidé sdílí parodická videa a také upravené fotografie zemana a Sobotky.

Reklama

Doporučované