Hlavní obsah

Populárnímu hongkongskému deníku hrozí zánik. Peking mu zmrazil účty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblíbený bulvární deník Apple Daily uvězněného mediálního magnáta a kritika Pekingu Jimmyho Laie, bude muset skončit v „horizontu dní“. Nemá na výplaty a pokrytí nutných výdajů.

Článek

Vydavatelství Next Digital, pod které deník Apple Daily spadá, dnes po setkání představenstva uvedlo, že pokud se tamní úřady nerozhodnou navrátit jim zabavený majetek, budou nuceni skončit již tuto sobotu. Management vydavatelství rozhodne o tom, zda 26 let fungující deník bude dále fungovat, či skončí tento pátek.

„Pokud nemáte peníze, nemůžete si objednat služby. A co je nejdůležitější, nemůžete slíbit, že zaplatíte lidem, když nemáte přístup k hotovosti na pokrytí těchto výdajů. V Hongkongu je to nezákonné,“ popsal těžkou situaci dříve pro BBC blízký poradce mediálního magnáta Laie Mark Simon.

Ještě včera navíc vydavatelství uvedlo, že finančně vystačí „na dalších několik týdnů“. Dnes je ale situace jiná. „Mysleli jsme si, že to zvládneme do konce měsíce. Je to ale čím dál těžší a těžší. Je to v podstatě otázka dní,“ dodává Simon z amerického exilu. K zmrazení majetku podnikatele, ale i většinového podílu ve vydavatelství přistoupil Peking v reakci na obvinění ze spiknutí se zahraničními silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Při velkolepé razii minulý čtvrtek za účasti 500 policistů v kancelářích policie zatkla šéfredaktora deníku Ryana Lawa a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital Cheunga Kim-hunga. V sobotu pak oba muže hongkongský soud odmítl propustit na kauci. V rámci stejné akce byli zadrženi i další tři vysoce postavení činitelé, jež soud nicméně o den později propustil. Zátah úřady provedly s odvoláním na nový bezpečnostní zákon, který ve své poloautonomní provincii prosadil Peking přes hlasitou místní i mezinárodní kritiku.

Soudní příkaz k prohlídce se vztahoval na počítače, mobilní telefony, pevné disky i poznámkové bloky jednotlivých reportérů. Zmrazen byl také majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (skoro 49,3 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Hongkongský ministr bezpečnosti John Lee ve čtvrtek uvedl, že pětice zadržených je podezřelá, že se spikla se zahraničními silami a prostřednictvím své novinářské práce podněcovala cizí země k uvalení sankcí na Hongkong a Čínu v reakci na potlačení prodemokratických protestů v poloautonomním městě.

Normální novináři jsou jiní než tito. Nespolčujte se s nimi.
hongkongský ministr bezpečnosti John Lee

Policie dále uvedla, že případ se týká více než 30 článků publikovaných listem Apple Daily, a vyzvala veřejnost, aby tyto články nesdílela a zákon tím také neporušovala. Policie rovněž sdělila, že akce se týkala pouze listu Apple Daily a není zaměřena obecně proti mediálnímu průmyslu.

Jde o první případ, v němž hongkongské úřady zakročily s využitím nového bezpečnostního zákona proti některému z médií kvůli obsahu jeho článků. Zásah si vysloužil kritiku řady západních států, skupin hájících lidská práva i mluvčí OSN.

Podle agentury Reuters už Apple Daily opouštějí někteří reportéři, protože se obávají případné perzekuce. To potvrzuje i Simon. Některým z nich dokonce přicházejí anonymní výhrůžky po telefonu. „Náš personál se teď obává především o vlastní bezpečí,“ řekl.

Apple Daily a jeho vydavatel Next Digital jsou pod tlakem už od loňska, kdy úřady zatkly jejich majitele a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie, a to rovněž s odvoláním na nový bezpečnostní zákon. Lai je teď ve vězení za organizování nepovolených shromáždění a čeká na soud.

Peking prosadil bezpečnostní zákon v Hongkongu loni, čímž podle pozorovatelů do tamního demokratického zřízení vnesl silné autoritářské prvky. Čína krokem reagovala na masivní protesty z roku 2019, které vypukly po předchozích pokusech Pekingu o zasahování do autonomie Hongkongu.

Apple Daily je populární bulvární deník, který publikuje zprávy o celebritách, ale ve svých politických článcích také často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru.

Reklama

Související témata:

Doporučované