Hlavní obsah

Pořád doufáme, že se ozvou, věří rodiče možných obětí z kamionu

Foto: Reuters

Podle BBC se do Evropy snaží ročně dostat nelegální cestou okolo 18 tisíc Vietnamců.

Reklama

Nalezení lepší práce a posílání výdělku zbytku rodiny do Vietnamu – to jsou důvody, kvůli kterým se podle odhadů až 18 tisíc Vietnamců ročně vydává na nelegální cestu do Evropy. Pravděpodobně téměř čtyřem desítkám z nich se to minulý týden stalo osudným.

Článek

„Umírám, nemůžu dýchat,” tak zněla poslední textová zpráva, kterou vietnamští rodiče dostali od své dcery, šestadvacetileté Thi Tra My Phamové. Pašerákům za její převoz do Anglie za prací zaplatili v přepočtu okolo 885 tisíc korun. Naposledy se jim ozvala z Belgie.

Minulou středu objevila britská policie v hrabství Essex 39 mrtvých v nákladním prostoru kamionu. Své děti od té doby podle britské organizace VietHome pohřešuje dvacítka vietnamských rodin, mezi nimi i rodiče zmíněné Thi Tra My Phamové.

„Myslela jsem si, že jede do zahraničí za prací a že by se jednou za čas vracel domů. Nikdy bych si nemyslela…” nezvládla dokončit větu matka pohřešovaného dvacetiletého chlapce Thi Huan Nguyenová. „Teď je nám jasné, že je pryč. Já pořád čekám, že se nám ozve. Nemohu uvěřit tomu, že je mrtvý, a od toho dne na něj stále čekám,” svěřila se agentuře Reuters.

„Je mi z toho incidentu smutno. Předtím jsem chtěl jít do Británie jako zahraniční student. Můj bratr by tam pro mě byl a staral by se o mě. Teď jsem velmi smutný a už tam nechci. V budoucnu chci být schopný vydělávat peníze tady a podporovat rodiče tím, co umím,“ uvedl bratr pohřešovaného Dinh Tai Nguyen.

„Teď je nám jasné, že je pryč. Já ale pořád čekám, že se nám ozve,“ říká matka údajné oběti, Josepha Dinh Luong Nguyena.Video: Klára Mališová, Reuters

Šance pro rodinu

Podle zpravodajské stanice BBC pašeráci ročně přepraví z Vietnamu do Evropy okolo 18 tisíc Vietnamců, zatímco do Spojených států jen okolo tisíce. Spojené království je pro ně podle doktorky Tamsin Barberové z Oxford Brookes University nejpopulárnější evropskou destinací. V Británii je navíc vysoká poptávka po nízce kvalifikovaných pracovnících ve vietnamských restauracích, kosmetických salonech a nezákonných pěstírnách marihuany. „V současnosti pro málo vzdělané Vietnamce neexistuje žádný způsob, jak se do Británie dostat legálně, a tak se uchylují k těmto zdlouhavým a riskantním cestám,” dodává Barberová.

„Mého syna evidentně podvedli. Napálili ho, protože věřil, že se do Anglie dostane ‚VIP cestou’, ne že ho tam odvezou v kamionu. Kdybych to bývala věděla, nedovolila bych mu, aby odsud odešel, a jeho bratrům bych zakázala půjčit mu peníze, které na cestu potřeboval,” uvedla matka dalšího z pohřešovaných Thi Ai Hoangová.

„Snažila jsem se mu to rozmluvit, ale marně,“ říká sestra údajné oběti Thi Nhiem Hoangová o bratrově rozhodnutí odjet do Anglie.Video: Klára Mališová, Reuters

Způsob přepravy vietnamských migrantů se liší podle toho, kolik jsou za cestu schopni zaplatit. Podle expertky na obchod s lidmi ve Vietnamu Mimi Vuové se lidé, kteří zaplatí v přepočtu 230 až 345 tisíc korun, musí připravit na náročné podmínky – často musí například absolvovat noční pochody lesem. Ti z nich, kteří jsou ochotni pašerákům dát 900 tisíc až 1,1 milionu korun, se do Evropy dostávají převážně letecky. Pašeráci si takto ročně podle OSN přijdou v přepočtu na téměř sedm miliard korun.

Na cestu často padnou celoživotní úspory

Podle Mimi Vuové přitom částka 885 tisíc korun, kterou pašerákům zaplatili rodiče pohřešovaných, představuje sumu, již si člověk žijící na vietnamském venkově vydělá za 30 let. Některé rodiny ale podle expertky věří, že se jim investice vyplatí, protože „je to podle nich nejlepší způsob, jak sobě nebo svým dětem zajistit lepší budoucnost”.

Mnoho rodin si na zaplacení lepšího života svých dětí v Evropě půjčuje od příbuzných a známých. Otec pohřešované Le Minh Tuanové stanici BBC řekl, že s rodinou pronajali svůj pozemek, aby dceři zaplatili cestu, a nemají tak nyní žádné peníze.

Většina Vietnamců se do Británie dostává přes Čínu, Rusko, Německo, Polsko nebo Francii. V těchto „přestupních zemích” jsou často nuceni si na další část cesty vydělat. Před posledním úsekem, který vede z Francie, lidé pašerákům platí za to, aby je ukryli v nákladních prostorech kamionů, nebo se do nich sami schovávají bez vědomí řidiče.

Reklama

Související témata:

Doporučované