Hlavní obsah

Pořadatelé festivalů ve středních Čechách odkládají akce na pozdější termíny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé festivalů vážné hudby ve středních Čechách kvůli pandemii odkládají akce na pozdější termíny. Například Mezinárodní hudební festival Kutná Hora se místo v červnu uskuteční v druhé polovině srpna.

Článek

K podobnému rozhodnutí dospěli i organizátoři Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Přehlídka v Kutné Hoře se má po změně termínu konat od 21. do 29. srpna. Podobná situace byla i loni, kdy se přehlídka také posouvala. „Když jsme vloni touto dobou rozhodovali o přesunutí MHF Kutná Hora na konec srpna, nenapadlo nás, že budeme muset stejnou situaci řešit o rok později znovu. Bohužel je tomu tak,“ uvedli organizátoři na facebooku.

Dodali, že se pokusí zachovat maximum původní dramaturgie. Violoncellista a umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta nyní řeší programové úpravy a jejich adaptaci na nový termín. Na přehlídce se setkávají interpreti mezinárodního významu, kteří se jinak věnují většinou sólové činnosti. Koncerty se konají v historických prostorách, jež spoluvytvářejí celkovou atmosféru.

Situace kolem covidu neumožní odehrát v plánovaných termínech ani koncerty Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Pořadatelé se prozatím rozhodli přesunout termíny akcí v rozmezí od zahajovacího koncertu 20. dubna do poloviny května. Například dubnový zahajovací koncert se přesouvá na 12. října.

Prioritou pořadatelů je co největší počet akcí naživo, nikoliv formou streamu. „V případě, že se objeví možnost, jak koncerty odehrát, využijeme ji. Pro naše koncerty a doprovodné akce jsme již dříve připravili plány, jak je uskutečnit v případě částečných omezení – například s možností využití 25 procent kapacity alternativních koncertních sálů, přesunem koncertu do venkovních prostor a tak dále,“ uvedla ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková.

Reklama

Doporučované