Hlavní obsah

Poradenský obchod roku, na němž vydělal lídr hnutí ANO, se zvrtl v bitvu o peníze

Foto: Seznam Zprávy

Petr Stuchlík loni firmu Fincentrum těsně před volbami prodal.

Reklama

Policie prověřuje kauzu, která souvisí s prodejem firmy Fincentrum. Jedním z těch, kdo společnost loni prodal, byl i tehdejší lídr ANO v Praze Petr Stuchlík.

Článek

Když se loni v září odehrál prodej poradenské společnosti Fincentrum, vzbudil to velký zájem.

Jednak firmu získala švýcarská skupina Swiss Life – dle neoficiálních zpráv – za vysokou částku necelých 50 milionů euro (tedy asi 1,25 miliardy korun).

A navíc jedním z prodávajících byl zakladatel a tehdejší ředitel Petr Stuchlík. Toho si v loňském roce zároveň vybral premiér Andrej Babiš jako lídra hnutí ANO v Praze. Jenže ANO v hlavním městě nakonec neuspělo a skončilo v opozici. Stuchlík se pak rozhodl letos v červnu z politiky odejít.

Aktuálně se více než rok po tomto obchodu z úspěšného miliardového obchodu stává boj o peníze. Noví majitelé se kvůli podezření, že někteří dnes již bývalí pracovníci jednali v neprospěch této společnosti, obrátili na vyšetřovatele.

Trestní oznámení zaslali na Městské státní zastupitelství v Praze.

„Bylo zahájeno trestní řízení pro jednání, které může naplňovat znaky skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a podvod,“ řekl Seznamu mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Další detaily ale vyšetřovatelé v tuto chvíli říct nechtějí.

Vše odstartoval nečekaný odchod více než 800 poradců. V Česku jich přitom v době prodeje firmy pracovalo asi 1400, dalších zhruba 900 pak na Slovensku.

Tento odchod stovek lidí byl přitom oznámen prakticky najednou, což vzbudilo pochybnosti. Následně vedení Fincentra spustilo interní šetření a ukončilo spolupráci také se čtyřmi zemskými řediteli.

„Společnost provedla interní šetření, jehož výsledky naznačovaly, že situace je vážná a daleko přesahuje běžný obchodní spor,“ zdůvodnil generální ředitel Fincentrum & Swiss Life Select Filip Duchoň, proč se nakonec rozhodli obrátit právě na vyšetřovatele.

Vedle toho však také firma začala řešit, jaká škoda jí byla způsobena.

„Vyčíslení všech škod právě probíhá. V tuto chvíli tedy nebudeme spekulovat, ale je zřejmé, že dalším krokem bude uplatnění veškerých škod po osobách, které je způsobily,“ doplnil pro Seznam Duchoň.

Zhruba pětinu částky za prodej firmy ještě noví majitelé Fincentra těm bývalým nezaplatili. A měli by to udělat až v příštím roce. Navíc podle smluv hrozí, že by bývalí majitelé v případě porušení smluvních podmínek mohli zaplatit pokutu. A tedy o část peněz přijít.

O kolik peněz by mohlo konkrétně jít, nechtějí noví majitelé Fincentra, ani ti bývalí říct. „Parametry prodejní smlouvy nemohu komentovat,“ uvedl pro Seznam Stuchlík.

I bývalý šéf Fincetra považuje za problematické to, co se po jeho odchodu ve společnosti odehrálo.

„Noví majitelé Fincentra se setkali s koordinovanými odchody stovek poradců. Zdá se, že tyto obchody by mohly souviset i s činností mého bývalého společníka Martina Nejedlého. To by bylo hrubě neetické a možná i trestné,“ doplnil Stuchlík.

Současní vlastníci Fincentra přitom zjistili, že podstatná část poradců začala pracovat pro konkurenci. Konkrétně pro firmu 4fin nebo další společnost HS Advisory, která však značku 4fin využívá, uvedly Lidové noviny.

Podle obchodního rejstříku je konečnými vlastníkem obou firem Hana Strnadová. Což je bývalá finanční ředitelka společnosti Fincentrum. Během interního šetření se ve firmě přitom také zjistilo, že jeden zemský ředitel, který již Fincentrum opustil, se Strnadovou komunikoval.

Strnadová veškeré pochybnosti odmítá a uvedla, že o policejním vyšetřování ví podle svých slov jen z médií.

„Že bylo podáno trestní oznámení, vím pouze z novin,“ řekla Seznamu Strnadová. „Mě policie nekontaktovala. A to, že u mě probíhají domovní prohlídky, jsou falešné zprávy,“ dodala.

Také Martin Nejedlý, který Fincetrum se Stuchlíkem spoluvlastnil, odmítá, že by jakýkoliv hromadný odchod stovek poradců organizoval nebo plánoval. „S 4fin nejsem majetkově ani organizačně nikterak propojen,“ dodal Nejedlý.

Skupina Fincentrum byla založena v roce 2000. A do loňského prodeje byla jeho vlastníkem v Česku lucemburská firma Fincentrum Holdings.

Reklama

Doporučované