Hlavní obsah

Kandidát na pražského primátora Stuchlík prodal měsíc před volbami Švýcarům svou firmu Fincentrum

Foto: Seznam Zprávy

Petr Stuchlík.

Reklama

Švýcarská skupina Swiss Life kupuje finančně-poradenskou společnost Fincentrum. Zakladatel, spolumajitel a ředitel Fincentra Petr Stuchlík je jedničkou kandidátky hnutí ANO do říjnových komunálních voleb v Praze.

Článek

Smluvní strany se dohodly, že cena transakce nebude zveřejněna. Akvizice musí získat potřebná schválení regulačních úřadů. Očekává se, že bude dokončena ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Skupina Fincentrum byla založena v roce 2000, v současnosti má v Česku a na Slovensku více než 2500 poradců a její obrat přesahuje 1,6 miliardy korun.

Petr Stuchlík spolu s dalšími kandidáty představuje své vize pro Prahu.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

„Za posledních 18 let jsme se stali renomovanou firmou, která akvizicí skupinou Swiss Life vstupuje na mezinárodní trh. Jsem si jistý, že tato událost ještě více posílí naši pozici na trhu,“ uvedl Petr Stuchlík.

Oznámení přichází den poté, co Stuchlík oficiálně zahájil předvolební kampaň, v níž kandiduje za hnutí ANO Andreje Babiše na post pražského primátora.

Stuchlík firmu založil, fakticky spoluvlastní a podle obchodního rejstříku je v současnosti předsedou jejího představenstva. Přímým vlastníkem v Česku registrované firmy Fincentrum a.s. je lucemburská firma Fincentrum Holdings.

„Aktivity společnosti Fincentrum doplňují nabídku služeb Swiss Life Select. Jsme přesvědčeni, že společně budeme schopni lépe využít dodatečného tržního potenciálu,“ uvedl předseda dozorčí rady Swiss Life Select CZ a člen představenstva Swiss Life Group Nils Frowein.

Swiss Life je přední evropskou finanční skupinou působící ve správě privátních i korporátních financí, řízení rizik a zajištění penze. Klíčovými trhy skupiny jsou Švýcarsko, Francie a Německo. Swiss Life Holding Ltd se sídlem v Curychu byl založen v roce 1857 jako Schweizerische Rentenanstalt. Akcie firmy jsou kótovány na burze SIX Swiss Exchange. Skupina má přibližně 8 000 zaměstnanců a zhruba 5 000 certifikovaných finančních poradců.

Stuchlík koncem července prodal svůj podíl ve společnosti Fair Credit, která poskytuje krátkodobé půjčky. Svůj krok zdůvodnil dotazy médií na své podnikání a tím, že kandidatura na veřejnou funkci není slučitelná s některými podnikatelskými aktivitami. Výše úroků z půjček Fair Creditu, uváděná na webu firmy, se pohybuje podle výše úvěru a délky splácení od 21 do 35 procent.

Reklama

Doporučované