Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Babiš si vybral nástupce. Není to Havlíček ani Schillerová

Šťastné pondělí o hnutí ANO.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Youtube.com, Shutterstock.com, Profimedia.cz, ČTK

 

Reklama

Před deseti lety vstoupilo hnutí ANO do vlády a etablovalo se jako jedna z klíčových politických sil v Česku. I díky Andreji Babišovi, který svůj politický projekt vede od samého začátku. Ale tomuto spojení může být brzy konec.

Článek

Zatímco Andrej Babiš je v ANO stálice, která ho definuje po celou dobu existence hnutí, lidé kolem něj se permanentně mění. Mění se dokonce tak často, že by šel Babišův politický subjekt přirovnat k hororovému subžánru s názvem „slasher“, jehož pointa je brutálně eliminovat každou postavu, na kterou si divák aspoň trochu zvykl.

Tato eliminace probíhá aspoň u části postav, v tomto případě straníků, vždy mezi sněmy, které probíhaly v roce 2012, 2013, 2015, 2017, 2019, 2022 a letos předminulý týden. Pamatujete si třeba místopředsedy hnutí v roce 2013 Janu Valinčičovou a Jana Hammera? Samozřejmě že ne. Jsou dávno pryč.

A stejně tak někdejší velké tváře ANO: Martin Stropnický, Milan Hnilička, Karla Šlechtová, Ivo Vondrák nebo Martin Komárek. Eliminováni byli také všichni primátoři největších českých měst: Adriana Krnáčová v Praze, Petr Vokřál v Brně a Tomáš Macura v Ostravě. A i všichni lídři ANO do Evropského parlamentu museli nakonec zmizet. Už se bojíte, Kláro Dostálová?

A to je pro Babiše problém. Koho jmenovat jako svého nástupce, když podle všech zákonitostí musí své straníky po určité době zlikvidovat, jako to bezpochyby čeká i Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou?

Jedinou cestou, jak tomu uniknout, je do ANO vůbec nevstupovat: Když někde nejste, nemůžete odtamtud logicky zmizet. A my víme o jednom člověku, který pravidla tohoto žánru prokoukl, svému Nezvratnému osudu se vzepřel, a chytře tak nastartoval svůj politický vzestup.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Kdo je tedy ten člověk, na kterého Babiš ukázal? A jaké další indicie existují pro to, tvrdit, že to je zrovna tato postava? To se dozvíte od Jindřicha Šídla ve Šťastném pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované