Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Drogy jsou základ naší kultury, shodla se vláda s opozicí

Šťastné pondělí o naší nejoblíbenější droze.Video: Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předminulý týden vláda schválila zákaz látky HHC, protože se jedná o nebezpečnou drogu. Zároveň se ale všichni politici shodují: Na nejnebezpečnější drogu sahat nebudeme. Alkohol je totiž naše národní dědictví.

Článek

Už tento pátek skončí kampaň Suchej únor, která má upozornit na problémy s konzumací alkoholu. A to je skvělá příležitost zlít se konečně zase do němoty.

To, že mají Češi alkohol rádi, asi nikoho nepřekvapí. V objemu vypitého piva jsme první na světě (gratulujeme) a v konzumaci alkoholu celkově se držíme na špici států OECD, podle dostupných dat nás překonávají jen Litevci a Lotyši, u kterých je to ovšem pochopitelný stav, když sousedí s Ruskem.

Jistě, každý z nás má právo si úplně sám rozhodnout, jestli a v jaké míře chce konzumovat naši nejoblíbenější drogu. Ovšem regulace této – zcela objektivně velmi nebezpečné – spotřeby leží na bedrech politiků. Ti se k ní ovšem staví dost laxně.

Opozice se rozhodla, že bude lobbovat za pivo, které je „odměnou po těžké práci“ pro naše lidi a hlavně „součástí naší kultury“. Andrej Babiš sliboval před volbami v roce 2017 pivo zlevnit, Tomio Okamura chtěl dokonce na náš národní alkopoklad dát nulovou DPH a zuřivě odmítal, že by šlo o populismus.

Nezaostává ani současná koalice, která pro změnu zastupuje vinařskou část alkoholového průmyslu a která se již dlouhou dobu umně brání myšlence zavést na tiché víno spotřební daň. Ale alespoň jednu dobrou zprávu v tomto směru máme: Rozhodnutí o tomto zdanění by mělo padnout už letos.

Očekáváme, že definitivní řešení by se nakonec mohlo najít při jednání koaličních špiček během zářijového znojemského vinobraní a těžce dojednaný kompromis pak bude spočívat ve zrušení DPH na víno a zavedení dotačního programu „Víno do škol“, což na jižní Moravě v podstatě znamená jen legalizaci dávno zažité praxe.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Přitom regulace ceny alkoholu je podle celé řady studií právě tím klíčovým faktorem v boji proti alkoholismu. A že nejde o zdaleka zanedbatelný problém, ale naopak o mnohem větší riziko, než jaké představují všechny zakázané drogy dohromady, vám Jindřich Šídlo ukáže v aktuálním díle Šťastného pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované