Hlavní obsah

Reportér natáčel přímo na místě dělostřelecké bitvy

Svět bez obalu: Reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir natáčel v Doněcké oblasti uprostřed dělostřelecké bitvy.Video: RFE/RL

 

Reklama

Mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami podél frontové linie v Doněcké oblasti zuří těžké dělostřelecké střety. Ruské síly se pokoušejí dostat k městu Bachmut, ukrajinské jednotky zahájily protiútoky a snaží se je zatlačit zpět.

Článek

Ukrajinské síly se nadále úspěšně brání ruské armádě, která si udržuje převahu v těžkých zbraních. K vojákům v zákopu na doněcké frontě poblíž Bachmutu se připojil reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir.

Záhy se ocitl pod přímou palbou. „Začalo to hned, jak jsme přijeli,“ říká novinář, když se výbuchy začínají přibližovat.

Vzápětí se ptá jednoho z vojáků, jestli to podobně vypadá každý den. „Takhle to tu chodí,“ slyší odpověď.

Ozve se další rána. „Ten je ještě daleko,“ reaguje voják na výbuch granátu.

Město Bachmut se Rusové snaží obsadit už několik týdnů. Zatím neúspěšně. Pro ukrajinské dělostřelectvo je však těžké adekvátně odpovídat na intenzivní ruské ostřelování. Rusové zde mají převahu.

Situace na frontě

Intenzita bojů na rusko-ukrajinské frontě je v posledních dnech spíše nižší. Ruským jednotkám se podařilo mírně postoupit pouze na několika málo úsecích fronty, kde ruská děla předtím doslova neměla konkurenci.

„Dnešní přesuny byly namířeny proti silám protivníka. Ruská pěchota se dala do pohybu. My jsme se stáhli, aby naši lidé mohli doplnit zásoby,“ popisuje situaci daného dne další Ukrajinec.

A jiný člen jednotky přitaká: „Pokračujeme v úderech. Snažíme se jim to vracet. Úspěšně se bráníme. Naše morálka je vysoká. Pravda je na naší straně. Bůh je na naší straně. Proto zvítězíme. Sláva Ukrajině!“

Kvůli těžkým vojenským střetům v okolí Donbasu vyzval už před časem ukrajinský prezident zdejší civilní obyvatele k evakuaci.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované