Hlavní obsah

Rusové mu snědli 100 krav. Brali jen maso ze hřbetu, ostatní nechávali být

Svět bez obalu Milana Šímy: Rusové mi snědli 100 krav. Brali jen maso z jejich hřbetu a ostatní nechávali být, říká ukrajinský farmář.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští farmáři musejí i uprostřed války sklízet a zpracovávat úrodu, starat se o zvířata. Mnohdy při tom nasazují vlastní životy.

Článek

„Dnes mi traktor vyletěl do povětří, když najel na minu,“ ukazuje ukrajinský zemědělec na zbytky vozidla.

Ruské jednotky obsadily jeho vesnici Lukášivka v Černihivské oblasti na 21 dní. Když se obec vrátila do rukou Ukrajinců a Hryhorij Tkačenko se mohl na svou farmu vrátit, našel tam jen spoušť.

„V Lukaševce bylo 32 nepřátelských vozidel. Většina Rusů tady padla. Když vynásobíte číslo 32 takovými třemi členy posádky, tak to je 100 mrtvých ruských vojáků. Dalších 100 bylo zabito u kostela,“ říká farmář a dodává, že Rusové prý využili místní kostel jako svou základnu a sklad munice.

„Tato náboženská stavba přežila druhou světovou válku i období kolektivizace, kdy byla využívána jako obilné silo. Teď ale přišli Rusové a ukázali, jak si váží boha. Nemluvím o tom, že v kostele skladovali věci, nebo ho používali jako úkryt. Pořádali tam i pitky a jedli maso z našich krav, které zastřelili. Když byl kostel zasažen, tak se z něj kvůli uskladněné munici ozývaly výbuchy ještě další tři hodiny,“ vzpomíná.

Před válkou měl Hryhorij Tkačenko 174 dojnic. Teď jich zbylo 81: „Téměř 100 krav zabili. Museli nakrmit spoustu mužů, takže každý den zabili jednu nebo dvě krávy - zabili i telata a maso ugrilovali. Ke zvířatům se chovali strašně. Brali si jen maso z hřbetu a zbytek nechávali být. Když jsme se sem vrátili, tak jsme jejich těla aspoň pohřbili.“ Rusové podle něj spálili i zařízení farmy. „Tady jsou vidět dva lisy, žací stroj a secí stroj. Některé vybavení bylo poškozeno ostřelováním, ale sami rozbíjeli traktory, stříleli do pneumatik a kradli baterie, generátory a startéry. Vozidla rozebírali a kradli součástky,“ dodává Tkačenko, který odhaduje své ztráty na částku okolo 600 tisíc dolarů. 

Přesto věří, že úroda bude dobrá. „Sice je tu válka a budeme mít ekonomické problémy, ale potravinová krize podle mě nehrozí. V zemi, jako je Ukrajina, to ani není možné.“ Podle odhadu úřadů překročily už škody na ukrajinském zemědělství způsobené válkou částku 4,3 miliardy dolarů.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované