Hlavní obsah

Starý šrot znovu v akci. Ukrajinská armáda stále spoléhá na sovětské zbraně

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinská armáda stále spoléhá na sovětské zbraně. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská armáda stále využívá kromě moderních západních zbrojních systémů v bojích proti ruským agresorům i starší zbraně sovětské výroby, které mnoho armád už vyřadilo ze svého arzenálu.

Článek

Reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir se vydal ve své reportáži zmapovat, které staré zbraně musí ukrajinští vojáci nadále využívat. Jedním z nich je i ruský raketový systém Grad, který je starší než většina vojáků, již ho obsluhují.

Jednoho z dělostřelců se zeptal, zda jde o - z jeho pohledu - ještě účinnou zbraň. „Padesát na padesát. Vzhledem k tomu, jak je stará, tak je docela účinná, ale nové vybavení je samozřejmě lepší,“ odpovídá voják.

Další zbraní, která se v řadách ukrajinské armády hojně využívá, je ruské samohybné dělo ráže 152 milimetrů z konce 60. let. „Vozidlo je staré, sovětské výroby, ale jak říkají vojáci: Dělá sice pěkný rámus, ale plní i přes své stáří své bojové úkoly. Je potřeba se o něj dobře starat a také mít dostatek nábojů. Úplně nejdůležitější je ale mít pro něj nějaký cíl,“ shrnuje novinář poznatky obránců Ukrajiny.

Přestože už je zbraň stará, s pomocí moderní pozorovací techniky se stává velmi účinnou. „Je to stoprocentně účinné, protože máme dron. Čím víc granátů zasáhne svůj cíl, tím víc pracujeme. A každý granát zasáhne cíl,“ chlubí se voják v reportáži, kterou si můžete pustit v úvodním videu.

Systém Patriot

Spojené státy oznámily další obrovský balík vojenské pomoci Ukrajině. Nová dodávka v hodnotě 1,85 miliardy dolarů zahrnuje také systém protivzdušné obrany Patriot.

Ukrajinci používají i protiletadlové systémy ze sovětské éry, které využívají k různým úkolům. „Systém protivzdušné obrany Tunguska je jednou ze zbraní nasazených přímo na frontové linii. Jeho obsluha z něj může střílet na cíle granáty nebo i rakety. Děla lze použít i proti pozemním cílům,“ popisuje válečný zpravodaj.

Znovu do bojové akce se stále více vrací i starší sovětské tanky. Například ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda využívala v akcích u města Bachmut stroj T-64B.

„I když je tank T-64B starý stroj, je v pořádku. Dá se to tak říct. Hodně ho používáme,“ říká ukrajinský tankista.

Jednotky postupně získávají modernější stroje. Většinou jde o zajaté nebo opuštěné ruské tanky.

„A teď je za mnou tank T-80. Je to trofejní tank ze Sumské oblasti odebraný ruským vojskům. Posádka říká, že byl vypůjčen za nájem,“ končí reportáž Marjan Kušnir.

Mohlo by vás zajímat

Artilerie během deseti měsíců od ruské invaze na Ukrajinu potvrdila roli hlavního „paliva“ války. (Ne)řešení problému s nedostatkem munice do ní může brzy zásadně ovlivnit poměr sil na bojišti. Mají ho přitom zřejmě obě strany.

Reklama

Doporučované