Hlavní obsah

Video: Archeologové našli po protržení Kachovky vzácné artefakty

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinští archeologové nalezli na dně Dněpru 500 let starou loď. Video: RFE/RL

 

Reklama

Po protržení ukrajinské přehrady Kachovka a  poklesu hladiny Dněpru objevili ukrajinští archeologové na dně například části dřevěné lodi. Její stáří odhadují až na 500 let.

Článek

„Jedná se o velký člun, který je asi sedm metrů dlouhý a více než 80 centimetrů široký. Tyto čluny byly poměrně běžné, a to jak u nás, tak i v jiných zemích, ale každá loď byla postavena svým vlastním jedinečným způsobem,“ popisuje v reportáži Rádia Svobodná Evropa historik Vjačeslav Saryčev, podle kterého je ovšem tento nález velmi výjimečný.

Historici si pochvalují, že se z plavidla zachovala velká část. „Zachovalo se asi 70 procent těla lodi. Při vykopávkách se loď sice rozpadla na několik fragmentů, ale všechny jsou propojené. Pro nás, restaurátory, to představuje rok či dva tvrdé práce,“ odhaduje restaurátor Andrij Denysenko.

Ustupující voda mimo jiné odhalila i zbytky mostu, který byl postaven v roce 1943 po porážce německých jednotek. Po postavení Kachovské přehrady byl v roce 1956 zatopen.

„Podařilo se nám objevit asi 70 artefaktů, které teď zkoumáme. Některé jsou celostátního významu, jiné jen místního. Některé z nalezených věcí jsou ale významné,“ shrnuje výsledky ukrajinský práce vědců historik Vladislav Moroko.

Ukrajinští archeologové chtějí v průzkumu oblastí podél řeky Dněpr po skončení války pokračovat.

Válka a ukrajinská kultura

„Z protiatomových krytů se na Ukrajině stávají divadelní sály i nahrávací studia. Ruská agrese ukrajinskou kulturu nepodlomila, naopak. Naši umělci jsou dnes aktivnější než kdy jindy,“ tvrdí ukrajinský kulturolog Radomyr Mokryk.

Reklama

Doporučované