Hlavní obsah

Video: Byla to třídenní bitva. Ukrajinci popsali detaily ofenzivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské armádě se podařilo v rámci protiofenzivy osvobodit několik obcí. Reportéři Rádia Svobodná Evropa měli možnost hovořit s ukrajinskými vojáky, kteří se na této operaci podíleli.

Článek

Členové jedné z ukrajinských tankových brigád, která se účastní protiofenzivy, tvrdí, že postoupili o více než 6 kilometrů podél řeky Mokri Jaly v západní části Doněcké oblasti.

„Byla to třídenní bitva. Náš útok měl tři fáze. Nejprve jsme Rusy vytlačili z jejich pozic v lese. Nepřítel pak zaujal obranné pozice ve vesnici. Měli tam připravené palebné pozice. Naším úkolem bylo přiblížit se k nim a zničit je,“ popisuje boj velitel jednotky s přezdívkou Oděsa.

Ukrajinské útočící jednotky měly i štěstí během dobývání obležené obce. Jak je vidět na záběrech v reportáži, jedna ruská protitanková střela jen těsně minula jeden z tanků.

„Přiblížit se tak blízko k nepřátelským pozicím vyžadovalo od naší pěchoty a tanků velkou odvahu,“ chválí velitel jednotky.

Ruská armáda se podle vojáků na ukrajinskou ofenzivu v této oblasti dobře připravila.

„Na polích a silnicích jsou miny. Museli jsme vylézt ven z tanku a neustále hlídat okolí a udávat řidiči bezpečný směr. Zároveň jsme byli pod dělostřeleckou palbou,“ vysvětluje jeden z členů jednotky.

Další pomoc Ukrajině

Západní spojenci jsou nadále ochotní Ukrajině poskytovat vojenskou pomoc. Ta je stěžejní pro ukrajinský úspěch na frontě.

Ukrajinským tankům se nakonec podařilo celou oblast vyčistit a připravit ji pro postup pěchoty.

„Obsadili jsme vesnici a porazili nepřítele. To je válka. Jeden z našich tanků byl zasažen, ale díky Bohu jsou všichni naši vojáci v pořádku,“dodává další ukrajinský voják.

Poškozený tank se podařilo vyprostit a odvézt na opravy. Poté bude zpět vrácen do bojové akce.

Ukrajinci se potýkají s propracovanou ruskou obranou. Jednotky pokračují v útocích a tlaku v podstatě na třech místech fronty: u Bachmutu, Velyke Novosilky a Orichivu. Boje probíhaly i na dalších místech, ale šlo výhradně o malé lokální střety, které nemají pro průběh války význam.

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

Reklama

Doporučované