Hlavní obsah

Video: Každý den je ostřelují. Ale místní se snaží žít, jako by válka nebyla

Svět bez obalu Milana Šímy: Svitlana provozuje ve frontové Avdijivce potraviny. Snaží se, aby v obchodě byly základní potraviny i něco navíc. Video: RFE/RL

 

Reklama

Každodenní život Ukrajinců ovlivňuje už přes rok ruská invaze. Platí to hlavně pro frontová města. Přesto se v nich lidé snaží o návrat k obyčejnému životu. V jednom takovém natáčel zpravodaj Rádia Svobodná Evropa.

Článek

„Můj obchod byl zasažen během Velikonoc,“ vypráví v úvodním videu Svitlana, která je majitelkou malého obchodu v centru Avdijivky v Doněcké oblasti na Ukrajině. „Všechno tu bylo vzhůru nohama – ani jeden regál nezůstal celý. Všechno bylo zničeno, včetně oken a dveří.“

V obchodě se snaží mít vejce, mléko i zeleninu, také nějaké sladkosti. „To jsou všechno základní potraviny, aby lidé měli alespoň něco. Snažíme se také udržet nízké ceny,“ říká.

V Avdijivce zůstává zhruba 1700 lidí, kteří se odmítli evakuovat. A přesto, že se bombardování stupňuje, vytvořili si v obci svou „stanici nezlomnosti“. V těchto centrech, pojmenovaných po ukrajinském vzdoru vůči ruské vojenské agresi, která loni na podzim vyrostla v ukrajinských městech, mohou místní využívat různé služby.

„Máme tu nádrže s teplou vodou. Ohříváme v nich vodu. A jsou zde sprchové jednotky,“ ukazuje v reportáži RFE/RL jeden z dobrovolníků. „Všechno funguje, je možné se zde osprchovat. Jakmile se voda ohřeje alespoň na 35 stupňů Celsia, lidé se začnou chodit sprchovat. A máme tady i kadeřnictví.“

„Staráme se o to, aby lidé dobře vypadali,“ chlubí se místní kadeřnice. „Protože předtím tu všichni vypadali už strašně. Přinášíme lidem aspoň trochu radosti. Na to už dlouho čekali,“ myslí si.

„Lidé přicházejí a jak se sprchují, tak se jim tady pere prádlo, pak si dají nějaké jídlo a čaj a za tu dobu se jim tu dobije telefon. Pak si posbírají své věci a jdou spokojení domů. Jednou si tu ženy začaly barvit vlasy – měli jste vidět, jak se jim hned rozzářily oči,“ dodává dobrovolnice.

Východoukrajinské městečko Avdijivka zažilo v posledních dnech velký nárůst bombardování. Přesto se tu lidé snaží žít, jako by tady snad ani žádná válka nebyla.

Reklama

Doporučované