Hlavní obsah

Video: Vánoční dárek pro ukrajinské děti? Neprůstřelná vesta a helma

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinská organizace ze Lvova začala vyrábět lehké neprůstřelné vesty pro děti ve věku od čtyř do 14 let.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nevládní ukrajinská organizace ze Lvova začala vyrábět lehké neprůstřelné vesty pro děti ve věku od čtyř do 14 let. Mělo by je to ochránit například při evakuaci proti střepinám z granátů.

Článek

„Je to silné! Myslím, že by mě to ochránilo před střepinami,“ říká malý Heorhij, jenž si se svou matkou přišel prohlédnout ochranné prostředky, které začala pro děti vyrábět jedna ukrajinská nevládní organizace.

Oba nedávno utekli z Mariupolu, teď žijí ve Lvově.

„Já se tehdy moc nezajímala o to, jak je útěk nebezpečný,“ vzpomíná Heorhijova matka Olha Pomišchikovová. „V Mariupolu se říkaly různé věci. ‚Budou vás ostřelovat.‘ ‚Ven se nedostanete. Ani se o to nepokoušejte.‘ Nebo: ‚Jeďte do Ruska, tam bude bezpečněji a klidněji.‘ Ale já jsem chtěla radši jet na Ukrajinu. Měla jsem strach. Kéž bych měla tehdy pro syna aspoň takovou ochranu,“ prohlíží si dětskou helmu a vestu.

Lvovská společnost vyrobila už 500 takovýchto dětských neprůstřelných vest. Údajně se jedná o jejich jedinou sériovou výrobu na světě.

„Záměrem bylo vyrobit lehkou neprůstřelnou vestu, která by dítě při evakuaci ochránila před střepinami či kusy skla a betonu,“ vysvětluje ředitel společnosti Maxim Pljechov. „Použili jsme materiál z pancíře, který jsme otestovali. Testovali jsme jeho ochranu proti střelám. Takto vypadá ultravysokomolekulární polyethylen. Je zde asi 28 až 30 vrstev. Je lehký a pružný.“

Aktuálně z Ukrajiny

Ruská okupační vojska zadržovala a mučila děti. Prohlásil to ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec, podle kterého byly „dětské cely“ součástí jednoho z mučicích komplexů, jež odhalily ukrajinské jednotky poté, co dobyly zpět Cherson, napsala agentura Reuters.

Vesta pro děti váží od dvou do tří a půl kilogramu oproti šesti kilogramům u vesty pro dospělého člověka.

Ukrajinská společnost vyrábí i přilby v dětské velikosti. „Je to stejná helma, jakou používají naši vojáci, ale je menší,“ upřesňuje Pljechov.

Výroba dětské přilby a vesty vyjde asi na 500 dolarů a je financována z darů. Děti dostávají tyto ochranné prostředky samozřejmě zdarma.

Reklama

Doporučované