Hlavní obsah

Video: Vracejí Ukrajincům elektřinu, některé to už stálo život

Svět bez obalu Milana Šímy: Dva ukrajinské elektrikáře zabily Rusy nastražené miny.Video: RFE/RL

 

Reklama

Týmy ukrajinských komunálních služeb se snaží v osvobozených částech východní Ukrajiny obnovit elektrické vedení. Místa, která okupovaly ruské jednotky, jsou však často zaminovaná.

Článek

Už v září byla osvobozená ukrajinská vesnice Makarove ležící v Charkovské oblasti. Od té doby se tady snaží opravit kritickou infrastrukturu.

„Lidé nám pomáhají tím, že nám říkají, které vedení je přerušené. Nemusíme je tak hledat. Zachránili také kusy kabelů před krádeží. Hodně nám pomáhají,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa elektrikář Oleksandr Manjakov.

Pracovníci komunálních služeb uvádějí, že 85 % elektrických sítí v Charkovské oblasti bylo už opraveno.

Před přesunem do další části je však nutné další štaci nejprve vyčistit, odstranit nástražné miny. Dva elektrikáři už byli výbuchem zabiti a šest jich bylo zraněno.

„Ve vesnicích to není tak nebezpečné, ale třeba na polích je to o život. Tam jsou především plastové miny, které nedokáže detektor objevit. Tam musíte být velmi opatrní,“ popisuje Manjakov.

Lidé z vesnice Makarove teď mohou používat elektřinu poprvé po 10 měsících. „Jsme velmi šťastní. Je těžké žít bez elektřiny. Teď je to mnohem snazší,“ říká s úsměvem jeden z místních.

Problém s minami

Podle ukrajinského premiére Denyse Šmyhala ruská invaze proměnila v minové pole na 250 tisíc kilometrů čtverečních Ukrajiny, tedy téměř polovinu země. Takové území je větší než Korejský poloostrov nebo rozloha Rumunska či Velké Británie a třikrát větší než Česko.

Řada oblastí však nadále zůstává jak bez dodávek elektřiny, tak i plynu. Například do vesnice Staryj Saltiv musejí dobrovolníci stále přivážet obyvatelům kromě palivového dřeva i pitnou vodu.

Ukrajinci se snaží obnovit i dopravní trasy. Most přes řeku nedaleko vesnice byl během bojů zcela zničen. Jediné spojení s Charkovem tak představuje pro obyvatele města malý člun. Lidé si v něm vozí do vesnice zásoby jídla a další potřebné věci.

„Právě jsem byla v Charkově. Koupila jsem dětem banány a mamince květiny. Brzy bude mít narozeniny. Chtěla jsem jí koupit i dárek k narozeninám,“ ukazuje žena, která právě vystupuje z malé loďky.

Ukrajina teď musí nejen odolávat pokračujícím útokům ruských jednotek, ale zároveň pokračuje v úsilí o obnovení normálního života ve vesnicích a městech na východě země.

Ukrajinský premiér odhadl dosavadní náklady na rekonstrukci válkou zasažených území na 325 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované