Hlavní obsah

Video z Donbasu: Evakuaci provázejí zmatky. Lidé nevědí, co s nimi bude

Svět bez obalu: „Vůbec nás neberou vážně,“ stěžuje si jedna z evakuovaných žen.Video: RFE/RL

 

Reklama

Na konci minulého týdne vyhlásili proruští separatisté evakuaci až 700 000 lidí z povstaleckých republik. Tamní vůdci prohlašují, že přesouvají obyvatelstvo do Ruska, s tvrzením, že Ukrajina chystá útok, což Kyjev popírá.

Článek

Cesta dlouhá necelých 200 kilometrů se pro desítky obyvatel Doněcka a jeho okolí změnila v utrpení trvající více než 12 hodin. Reportéři televize Current Time natočili 19. února cestující v autobusech, kteří byli součástí konvoje v Taganrogu v ruské Rostovské oblasti.  „V Doněcku je to teď strašné,“ říká jedna z evakuovaných žen a dodává: „Poslechli jsme Denise Pušilina, který řekl, aby staří lidé a ženy se svými dětmi rychle opustili město, že všechno bude dobré a nemáme se čeho bát. Samozřejmě že máme strach. S dcerou jsme s sebou vzaly i vnuka. Můj manžel ale zůstal.“

Většina cestujících je však k náhlé evakuaci kritická.

„Už jsme na cestě přes 12 hodin. Nevíme, kam máme s naším malým dítětem jít. Musíme ho převléknout, aby se zahřál. Nikdo se s námi nebaví a řidič je pryč. V autobuse je zima. Všem dětem je zima,“ stěžuje si novinářům další žena z transportu.

Velký příliv lidí provází zmatky. Část oslovených nevěděla, kam pojedou a kde je ubytují.

„Vyzvali nás, abychom jeli, a my jsme přijeli i s dětmi. Některé z nich jsou ještě kojenci. Opustili jsme své domovy, abychom se vyhnuli ostřelování. Kde je pomoc, kterou nám slíbili?“ přidává se další žena v autobusu.

„Vůbec nás neberou vážně. Jsme na cestě od sedmi hodin večer. Jsou tu nemocní lidé, lidé o berlích, je tu devadesátiletá babička. Nic nám neříkají. Bylo tam policejní auto. Ptala jsem se jich, kdy a kde nás ubytují. Odpověděli: ‚Víme toho tolik, co vy – čekejte dál.‘ Taková je pravda.“

Podle pondělního oznámení úřadujícího ruského ministra pro mimořádné situace Alexandra Čuprijana od pátku dorazilo z této oblasti na ruské území asi 61 000 obyvatel.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde. Aktuální dění sledujeme v online reportáži.

Reklama

Doporučované