Hlavní obsah

Donbas v centru pozornosti. Střílí se nejvíc za poslední léta

Foto: Profimedia.cz

Zasažená školka v obci Stanycja Luhanska na snímku ze 17. února 2022.

Reklama

Napětí na východě Ukrajiny roste. Palba podél fronty je nejintenzivnější za poslední léta a zasahuje i civilisty a školská zařízení. Ukrajina varuje před ruskými dezinformacemi a záminkou k ofenzivě, Rusko tvrdí pravý opak.

Článek

V nemocnici si Valentina Gordějevová poleží tři týdny. Pětašedesátiletá žena z východní Ukrajiny stála ve čtvrtek ráno na zastávce a čekala na autobus, kterým měla dojet na plánované vyšetření.

Před tím, než vyšla z domu, napočítala 27 zadunění. Městečko Marjinka se totiž ve čtvrtek ráno ocitlo pod asi dvouhodinovou minometnou palbou přicházející z území samozvané Doněcké lidové republiky.

Gordějevovou nakonec při úprku ze zastávky do obchodu zasáhly šrapnely a způsobily jí tříštivou zlomeninu ruky a poranily ji na břiše. O jejím příběhu informoval na sociálních sítích i s fotkou zraněné ženy Konstiantyn Reutskyj, ředitel humanitární organizace Vostok SOS, která pomáhá obětem násilí, války a válečným uprchlíkům.

Pod palbou se v Marjince, která leží přímo u frontové linie, ocitly pozice ukrajinské armády. Střely však zasáhly i obytnou oblast, na okraj města jich dopadly desítky. Žáci zdejší školy se na půl hodiny přesunuli do krytu a některé si ze školy raději vyzvedli rodiče.

Bez komentáře: Aktuální záběry z východu Ukrajiny.Video: AP

Marjinka byla ve čtvrtek jedním z mnoha cílů sil separatistů podporovaných Ruskem. Donbas během posledního dne a půl zažil desítky případů porušení příměří – zdaleka nejvíc za poslední dva měsíce a dokonce za poslední dva roky. Agentura ČTK dokonce píše o nejhorším dni od roku 2015.

Palba pokračuje i v pátek

Podle velení ukrajinské vojenské operace na Donbase se jen během čtvrtka odehrálo na 60 útoků ze strany Kyjevem nekontrolovaného území. Na 43 z nich porušovalo typem použité zbraně Minské dohody. Dohody z let 2014 a 2015 měly konflikt ukončit – počítají s příměřím, stažením těžké vojenské techniky od fronty, místními volbami a autonomií Donbasu.

V pátek dopoledne, do 11 hodin, hlásily ukrajinské síly dalších 33 případů porušení příměří. Nejčastěji jde o dělostřeleckou palbu, palbu z minometů, protitankové střely a kulometnou palbu.

Pro srovnání: od 1. ledna do 16. února došlo podle Kyjeva k 107 případům ostřelování ukrajinských pozic. Obvykle šlo o dva až pět incidentů denně, teď útoky zintenzivnily.

Body v mapě znázorňují místa (i opakovaného) dopadu střel směřujících z okupovaného území.

Kromě Gordějevové šrapnely ve čtvrtek zranily i několik dalších civilistů a také jednoho ukrajinského vojáka. Střela zasáhla i budovu mateřské školy ve městě Stanycja Luhanska. Kromě školy je poškozené i elektrické vedení, plynovod, soukromé domy.

Střela dopadla i do blízkosti školy v obci Vrubovka. Desítky žáků a učitelů se před střelami ukryly v suterénu.

Ministr varuje před šířením fám

Ukrajinský prezident nazval incident v Luhanské oblasti „velkou provokací“. O provokacích mluvil v pátek i ministr obrany Oleksij Reznikov. Během projevu v parlamentu vyloučil, že by se Ukrajina chystala proti okupovaným územím na východě země a na Krymu použít vojenskou sílu.

„Apeluji na obyvatele Luhansku, Doněcku, Horlivky (…) a dalších míst: Nebojte se! Ukrajina není váš nepřítel. (…) Nevěřte fámám o ofenzivě,“ řekl Reznikov.

Ministr zároveň oznámil, že Rusko kolem ukrajinských hranic dál soustředí na 149 tisíc vojáků.

Jenže o provokaci mluví i Moskva. Kreml v pátek dopoledne označil situaci v Donbasu za velice znepokojivou a potenciálně velmi nebezpečnou. „Právě skončila operativní porada se stálými členy bezpečnostní rady, kterou vedl prezident. Hlavním tématem byla vysoce vyspělá odvětví našeho průmyslu, ale samozřejmě hovořili o situaci okolo Ukrajiny, s důrazem na rostoucí napětí, které je mimochodem provokováno zvenčí,“ uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Vedení samozvané Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, které Kyjev považuje za teroristické organizace pod ruskou okupační správou, tvrdí, že se nové střety pokouší vyvolat Ukrajina.

To Ukrajinci provokují, píše se v Rusku

Ruská agentura Interfax v pátek dopoledne s odkazem na separatisty v několika zprávách informovala o téměř 170 střelách z granátometů a minometů údajně z ukrajinské strany.

Ruský list Izvestija tvrdí, že separatisté zaznamenali na demarkační linii zvýšenou aktivitu Ukrajinců, kteří síly „lidových republik“ provokují k opětování palby.

Ukrajinská armáda popírá, že by ostřelovala osady na proruskými silami ovládaném území.

„Jednotky dodržují Minské dohody a normy mezinárodního humanitárního práva. Tvrzení o údajném ostřelování osad ozbrojenými silami Ukrajiny jsou tedy naprostou lží a provokací, za kterou jsou odpovědní okupanti,“ napsalo velení donbaské operace. Zároveň varovalo před ruskou propagandou a informační válkou.

Jako prevenci před šířením dezinformací proto ukrajinská prezidentská kancelář zorganizovala do zasažené obce Stanycja Luhanska výpravu zahraničních novinářů z velkých světových médií.

Ukrajinské ministerstvo vnitra v pátek také informovalo o sabotáži telekomunikační sítě operátora Vodafone na několika místech v Doněcké a Luhanské oblasti.

O výpadku mobilní sítě ve Slovjansku, Kramatorsku a Lysyčansku informovali novináři na sociálních sítích. Vodafone uvedl, že šlo o vandalismus. V pátek se provoz sítě obnovil.

Reklama

Související témata:

Doporučované