Hlavní obsah

Video z Kazachstánu: Rodiče bojují za právo pohřbít svého zabitého syna

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Při nedávných nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí, včetně 19 členů bezpečnostních sil. Někteří příbuzní obětí stále čekají na to, až budou moci pochovat své členy rodiny.

Článek

Ruslanbek Žumanazarov byl zabit 7. ledna během jedné z protivládních demonstrací. Jeho rodina nyní prosí, aby jim úřady vydaly tělo jejich syna. „V márnici nám tvrdili, že tělo nemají. Řekli nám, že máme jít na policejní stanici. Když jsme tam přišli, čekali jsme nejprve venku asi hodinu nebo dvě. Pak někdo vyšel ven, řekli jsme mu, že náš syn zemřel, ale že jeho tělo v márnici není. A on na to, že ho pohřbili sami a že nám tělo neukážou. Řekl nám: Váš syn byl terorista,“ popisuje rodinnou tragédii Ruslanbekova matka Kulsim. V dokumentu, který rodina reportérům RFE/RL ukázala, je pak uvedeno, že šéf místní policie nařídil, aby bylo tělo jejich syna pohřbeno, jako kdyby byl bez rodiny. Většina zabitých civilistů byla označena bez zveřejnění jakýchkoliv důkazů za teroristy.

„Do márnic po celém Kazachstánu byla převezena těla 225 lidí zabitých při nepokojích. Mezi mrtvými byli civilisté i ozbrojení bandité zabití bezpečnostními složkami,“ uvedl úřad generálního prokurátora.

„Můj syn nebyl terorista. Nemohl být teroristou. Tak jsem ho nevychoval. Jestli tady existuje nějaké právo, dejte mi tělo mého syna a najděte toho, kdo ho zabil, ať už k tomu došlo úmyslně, nebo omylem,“ žádá otec zabitého Kazacha. Rodina žije v malé vesnici na severozápadě Kazachstánu. Tvrdí, že jejich syn odjel 6. ledna do práce do města Aktobe, které je vzdálené 270 km od vesnice. Matka reportérům uvedla, že její syn tam dorazil v okamžiku, kdy zde protesty vypukly, a pravděpodobně zemřel, když policie dav násilně rozehnala.

„Kdyby se těch protestů zúčastnil od začátku až do konce, tak bych nenaříkala. Pomyslela bych si, že asi chránil své lidi. Nechápu ale, jak je možné, že zemřel během 5-6 hodin, nechápu toho, kdo ho zabil. Nechápu, co tam vůbec dělal. Chudák můj malý chlapec,“ říká se slzami v očích matka zabitého muže.

Policisté v Aktobe odmítli reportům RFE/RL ohledně smrti Ruslanbeka Žumanazarova cokoliv komentovat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované