Hlavní obsah

Video z Kazachstánu: Zatkli je. A potom mučili. A umučili, popisují svědci

Svět bez obalu: V Kazachstánu bylo během demonstrací zadrženo okolo 10 tisíc demonstrantů. Někteří z nich byli mučeni a zabiti.Video: RFE/RL

 

Reklama

Během protirežimních demonstrací zadržely bezpečnostní složky v Kazachstánu okolo 10 tisíc demonstrantů. Příbuzní některých ze zatčených popsali, co se s jejich blízkými stalo.

Článek

Rodiny a přátelé lidí, kteří byli zadrženi, zraněni či dokonce zabiti během nepokojů, které v půli ledna vypukly v Kazachstánu, se domáhají odpovědí, co se s jejich blízkými dělo.

Ermek Abdrešev byl převezen se zraněním hlavy do nemocnice poté, co ho na jedné z demonstrací těžce zranily střepiny z granátu. Ležel tam čtyři dny. Pak si pro něj přišli vojáci a odvezli ho pryč.

Abdrešev je jedním z asi 10 tisíc lidí, které bezpečnostní složky zadržely během celostátních protivládních protestů. Jeho otec Erkin říká, že syn měl teď při setkání s právníkem obvazem zavázané oči. „Je neuvěřitelné, že mohli zatknout muže v tak vážném stavu. Pokud je vinen, podejte proti němu žalobu. Pokud je to zločinec, postavte ho před soud. Nejdřív ho ale musí doktoři léčit. I v době války byli ranění nejprve ošetřeni a k soudu se dostali až později. Tomu nerozumím,“ svěřil se novinářům Rádia Svobodná Evropa Erkin Abdrešev.

Následky protestů, které vedly k masovému zatýkání, jsou na ulicích největšího kazašského města Almaty stále patrné. Demonstrace, které začaly jako pokojný protest proti zvýšení cen pohonných hmot, přerostly nakonec v násilné střety s bezpečnostními složkami po celé zemi.

„Vyšetřovací týmy se teď zabývají 546 trestními případy, včetně 44 případů terorismu, 34 případů masových nepokojů a 15 vražd,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce prokuratury Serik Šalabajev.

Kazašská vláda vydala během protestů policii a armádě povolení střílet do demonstrantů bez varování. Z nepokojů obvinila „zahraniční teroristy“.

„Vláda mluví o teroristech a podobně. Ale neposkytla žádné důkazy o nějaké mezinárodní teroristické hrozbě, ačkoli je jasné, že bylo zabito nejméně 200 civilistů,“ prohlásil Hugh Williamson ze společnosti Human Rights Watch. „Také neposkytli žádné informace o tom, jak byli tito lidé zabiti, nebo proč byli zabiti. Myslíme si, že je zapotřebí, aby bylo zahájeno nezávislé vyšetřování.“

Erlan Žaghyparov byl jedním z lidí, kteří během nepokojů v Almaty zemřeli.

Erlanova rodina uvedla, že když jeho tělo našla v márnici, byl spoutaný a celý prostřílený kulkami. „Měl ránu v břiše a jednu poblíž srdce. Ruce měl zlomené tak, že mu visely. Před smrtí byl mučen. Budeme trvat na vyšetření vraždy našeho bratra,“ uvedl pro RFE/RL Nurlan Žagyparov.

Před vazební věznicí v Almaty se shromáždili mnozí znepokojení příbuzní, kteří zde čekají na jakékoli zprávy o svých blízkých. „Můj syn není terorista. Tomu nevěřím. Takový on není. Já svého syna znám,“ svěřila se matka jednoho ze zadržovaných demonstrantů.

Násilnosti, které Kazachstánem otřásly, byly nejhorší od doby, kdy země před 30 lety získala po rozpadu Sovětského svazu nezávislost. Podle úřadů už byl obnoven pořádek. Ale pro některé Kazachy už život nikdy nebude stejný jako byl dřív.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované