Hlavní obsah

Video z Kyjeva bez proudu: „Raději výšlap do 18. patra než být v Rusku“

Svět bez obalu Milana Šímy: Obyvatelé Kyjeva kvůli výpadku vody čekají v dlouhých frontách na příděl vody. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruská armáda od začátku října cíleně útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Značné části Kyjeva se kvůli tomu přechodně ocitly bez dodávek elektřiny a vody.

Článek

„Od rána doma neteče voda, tak jsem si pro ni přišel. Voda neteče, nejde elektřina, nejde topení. Tak jsem tady s kbelíkem,“ svěřuje se reportérům televize Current obyvatel Kyjeva Timer Serhij. Jeden z mnoha lidí, kteří v té chvíli stojí v dlouhé frontě na vodu před jedním z odběrových míst.

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina se před zimou rozhodl cíleně mířit na civilní infrastrukturu země, kterou na sklonku února napadl. Obyvatelé mnoha měst musí být připraveni nejen na útoky ruských raket a dronů, ale také na následky, které ostřelování přináší.

„Dodávky vody se zastavily v 8 hodin ráno. Na žádném z oddělení nemocnice neteče voda,“ popisuje v úvodním videu kritickou situaci zdravotnice Naďa. „Někde měli zásoby vody, protože neměli mnoho pacientů. Ale teď už žádná voda nezbyla.“

Ve frontě stojí i Vitalij: „Mám s sebou dvě 20litrové lahve. Cestoval jsem sem asi sedm kilometrů. Doma nejde elektřina ani voda. Nefungují výtahy, nefunguje telefonní spojení, ani internet. Tak jsem musel přijít sem,“ říká.

Dále z Kyjeva:

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se ocitlo bez proudu dočasně na 4,5 milionu spotřebitelů, což může v konečném efektu znamenat až 10 milionů lidí.

Podle kyjevského starosty Vitalije Klička se technikům částečně daří dodávky vody i elektřiny obnovovat. Výpadky proudu ale v důsledku rozsáhlého poškození ukrajinské energetické soustavy nadále pokračují.

Obyvatelka Kyjeva Tetjana Dymitriuová se snaží nedostatek elektřiny vyřešit například použitím kempingového plynového vařiče. „Každý večer musíme jíst při svíčkách. Na vařiči vařím nebo ohřívám jídlo pro děti. Někdy si na něm také udělám kávu,“ svěřuje se v reportáži Dymitriuová.

Mladá žena bydlí s rodinou v 18. poschodí: „Vyjít tolik schodů je pro nás i pro děti těžké. Musíme dělat často přestávky, abychom se mohli nadechnout.“

Díky výpadkům proudu se do tmy ponořily i kyjevské ulice. „Nejnebezpečnější na tom je, že je těžké vidět v noci chodce, kteří přecházejí ulici. Policie proto vyzvala občany, aby nosili reflexní oblečení a vyhnuli se tak nehodám. Ve tmě je velmi těžké někoho zahlédnout,“ říká během projížďky tmavými kyjevskými ulicemi reportérka televize Current Time Julia Žukovová.

I přes všechny tyto problémy obyvatelé Kyjeva neklesají na mysli.

„Naši vojáci na frontové linii to mají mnohem těžší. Vydržíme to,“ říká oslovená žena na ulici.

„Není to tak hrozné. Nejdůležitější je, aby válka už skončila. Budeme trpěliví,“ vyzývá k optimismu další oslovený obyvatel Kyjeva.

A třetí dodává: „Je to pořád lepší než být v Rusku.“

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované