Hlavní obsah

Vdovec se už 10 let snaží dokázat podíl viny lékařů na smrti manželky

Záhady Josefa Klímy: Vdovec se snaží už 10 let dokázat podíl viny lékařů na smrti manželky. Hrozilo promlčení, teď se však případ posunul.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2011 podstoupila Jaroslava Vencelidesová v havlíčkobrodské nemocnici operaci. Šlo o odstranění žlučníku kvůli žlučovým kamenům. Manžel je přesvědčený, že lékaři během zákroku chybovali. A ji to stálo život.

Článek

Letos v srpnu jsme vysílali reportáž o Petru Vencelidesovi, který se už deset let snaží dokázat, že jeho žena by bývala nemusela zemřít, kdyby lékaři v havlíčkobrodské nemocnici nepochybili během v podstatě „banální“ operace žlučníku.

„Při operaci zjistili, že je tam něco jinak. Že má fyziologickou anomálii, lidově řečeno dva vývody. A oni přeťali ten nesprávný,“ vypráví dnes Petr Vencelides.

Od začátku byl přesvědčený, že lékaři neudělali řádné předoperační vyšetření. To později vyvrátily znalecké posudky, které vypracovali znalci z Brna a z Olomouce. Ale slovenský chirurg Peter Ziman, od kterého si nechal posudek vypracovat sám Vencelides, zase postup českých kolegů označil za pochybení: „Pokud se útvar – pokládaný za vývod žlučníku – chystá operatér zaklipovat a pak přerušit, nesmí tak udělat, pokud nemá naprostou jistotu, že se skutečně o něj jedná.“

Podle něj měl v nepřehledné situaci operatér práci přerušit a ještě před protnutím útvaru, který mylně pokládal za vývod žlučníku, měl toto ověření provést. Mohl tak zabránit fatálnímu poranění jaterního žlučovodu, ke kterému vzápětí došlo.

Lékaři z Havlíčkova Brodu se situaci snažili zachránit tím, že provedli tzv. Rouxovu kličku. Jde o výkon, při němž operatér napojí žlučovod na tenké střevo.

Jak popisuje Vencelides, operatér z nepochopitelných příčin popletl konce přestřihnutého střeva. A na žlučovod „našil“ nesprávný konec střevní kličky. Střevní obsah tak nebyl nasměrován směrem žaludek-konečník, ale směrem k žlučovodu. Žluč nemohla dostatečně odtékat, došlo k významné poruše hojení vytvořené spojky a k rozpadu sešití střeva a žlučovodu.

„Kdyby zkontroloval operační pole, jak má, poznal by to a mohl ještě napravit,“ uvádí ve svém posudku Peter Ziman. To se ale nestalo.

Přestože lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde byla pacientka později opakovaně hospitalizována, dělali, co mohli, došlo k fatální devastaci jater a Jaroslava Vencelidesová čtyři roky nesnesitelně trpěla.

Její stav si vyžádal transplantaci jater. První játra tělo nepřijalo. Druhou transplantaci pacientka nepřežila.

Havlíčkobrodští lékaři, kteří operaci prováděli, žádost redakce o vyjádření odmítli.

Tisková mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo zákrok lékařů obhajovala. Podle ní všechny znalecké posudky, které vypracovali odborníci z jiných nemocnic, potvrzují, že operatéři chybu neudělali.

Hrozba promlčení

Trestní oznámení, stížnosti na zdravotní odbor krajského úřadu, občansko-právní žaloba na odškodnění pozůstalých – všechno tohto Petr Vencelides na své několik let trvající cestě za nalezením pravdy absolvoval. Dosud marně.

Vzhledem k tomu, že projednávání občansko-právního sporu, který Vencelides s nemocnicí vede, se neúnosně protahovalo a nezabíraly ani jeho stížnosti na zbytečné průtahy, hrozilo, že letos v prosinci bude případ promlčen.

Až po naší reportáži, kterou jsme vysílali letos v létě, dostal případ spád.

Odehrála se dvě soudní přelíčení. Jak se situace vyvinula? Proč je dnes Petr Vencelides v daleko menší depresi než předtím? Co prohlásili u soudu noví, soudem určení znalci? Dozvíte se v úvodním videu.

Po jeho zveřejnění redakci kontaktovala tisková mluvčí nemocnice s tím, že pokud budeme případ dál sledovat, poskytne nám po dalším stání, k němuž má dojít koncem ledna, podrobnější vyjádření. Podle ní totiž zazněly ne zcela přesné interpretace znaleckých posudků.

Redakce se bude příběhu i nadále věnovat.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované