Hlavní obsah

Poražený Štěch: Jsem zklamaný. Jít s Babišem byla chyba

Foto: Seznam Zprávy

Milan Štěch byl poprvé zvolen do Senátu už v prvních volbách v roce 1996. V Senátu působil nejdéle ze všech.

Reklama

Milan Štěch působil v Senátu od prvních voleb v roce 1996. Osm let byl předsedou, teď ale senátorskou kariéru končí. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč by měl nyní skončit v čele horní komory předseda Miloš Vystrčil.

Článek

Po 24 letech jste v senátních volbách prohrál. Jak to nesete?

Jsem zklamaný, čekal jsem, že to pro mě a pro ČSSD dopadne lépe. Samozřejmě blahopřeji soupeři Jaroslavu Chalupskému a děkuji mým věrným voličům. Mrzí mě, že mám o čtyři tisíce hlasů méně než v prvním kole.

Jak si vysvětlujete tento úbytek?

Těžko říct. Možná se voliči lekli toho, když včera předseda vlády řekl, ať lidé raději zůstanou doma, protože covid je nebezpečný. Což chápu, že mohlo sehrát roli. Kdyby přišli mí voliči z prvního kola, dnes bych vyhrál. Beru to ale tak, že jednou ta prohra přijít musela.

Kolik hlasů z prvního kola se od vás odklonilo k soupeři?

Nemyslím, že se tak stalo. Pan Chalupský dostal v prvním i druhém kole podobný počet hlasů. Roli spíše opravdu sehrál covid. Moji voliči jsou spíše starší lidé, kteří se čím dál víc bojí nastalé situace. Nárůsty onemocnění jsou alarmující, část mých voličů zřejmě zůstala raději doma. Nemyslím si, že bych teď konkrétně udělal nějakou chybu, kvůli které by lidé ve druhém kole nepřišli. Druhým důvodem je i to, že část mých voličů nepovažuje Senát za tak důležitou instituci.

Nakolik se na vaší prohře podepsalo, že vláda Andreje Babiše (ANO) v létě zaspala nástup druhé vlny pandemie?

To je velmi polemické. Jsou lidé, kterým bezpečnostní opatření vadí, na druhé straně je tu část veřejnosti, podle níž měla vláda jednat razantněji. Společnost je v pohledu na koronavirus rozdělená. Spíše si myslím, že páteční hygienicky míněná výzva premiéra, aby lidé zůstali doma, opravdu přiměla část lidí nejít dnes k volbám. Nechci to na premiéra ale svádět, prohra jde za mnou.

Vládní strany získaly v senátních volbách pouhý jeden mandát. Nakolik se značky ANO a ČSSD staly přítěží pro kandidáty?

U většinového systému je to velká tíha. Vždyť vyhrál jen jeden kandidát těchto stran v Karviné, a to ještě v souboji, kdy stáli kandidáti ANO a ČSSD proti sobě. Nezapomínal bych ani na to, jak prezident Zeman nebo premiér Babiš hovoří o Senátu. Tuto instituci svými prohlášeními dlouhodobě poškozují, přitom Senát je dnes pojistkou proti překotnému vývoji.

Jak v kontextu uplynulých krajských a senátních voleb hodnotíte vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO? Vy jste byl před dvěma lety kritikem paktu sociálních demokratů s Andrejem Babišem.

Říkám to nerad, ale potvrdily se mé obavy. ČSSD se měla věnovat více sama sobě, vždyť už z prvního období - vlády Bohuslava Sobotky - jsme viděli, jak nepartnersky se k nám Andrej Babiš chová. Dělal vše pro to, aby nám přebral voliče. A my mu pak ještě pomohli, aby sestavil vládu. Na druhou stranu jsem rád, že máme ve vládě politiky jako jsou Jan Hamáček a Jana Maláčová. Pan Hamáček vystupuje jako ten rozumnější a zodpovědnější vedle předsedy vlády. Doufejme, že se to ještě nějak projeví na preferencích strany.

Co se stane v příštím roce?

Asi by teď nebylo dobré, aby v době covidu padla vláda. Kabinet to bude mít ale složitější, protože je třeba vzít v potaz, co se začíná dít u KSČM. Já žádné ambice nemám, nechci výrazněji zasahovat do politiky nejužšího vedení ČSSD, ať už teď, či do budoucna.

Mělo by ve vedení strany dojít k výměně?

Je otázkou, zda by se našel někdo dostatečně silný a ochotný takový krok udělat. Nechci jmenovat konkrétní lidi, určitě ve straně ale jsou. Potřebovali by však, aby si vytvořili podpůrný tým. Navíc nemáme miliardy jako koaliční partner, demokratické strany to mají obtížnější i v tom, že je třeba akceptovat vnitrostranické postupy. Myslím si však, že stranu by měli vést mladší lidé než já.

Senátní volby vyhráli Starostové. Může to ohrozit Miloše Vystrčila (ODS) v pozici šéfa Senátu?

Pan Vystrčil má problém. Na jedné straně chce být v Senátu jako rozumný speaker, na straně druhé je svázaný politikou ODS coby místopředseda strany. To jsme viděli v týdnu s podporou pana Valenty.

Kdo by podle vás měl být šéfem Senátu?

Typově bych řekl, že dobrým předsedou horní komory by byl Zbyněk Linhart (STAN + SLK). Není tak úzce spojený se stranickou politikou, která je důležitá v Poslanecké sněmovně. U pana Linharta se mi líbí jeho občanský přístup, nemusí se dívat kolem sebe a brát ohledy na vnitrostranické zájmy. Pan Linhart se nad takové zájmy umí povznést, což si myslím, že je pro post předsedy Senátu důležité.

Zformuje se v Senátu dostatečná síla na to zvolit předsedou někoho jiného než Miloše Vystrčila?

Sám jsem byl na to připravený, kdybych ve volbách uspěl. Mně se nelíbilo, jak pan Vystrčil v posledním týdnu vystupoval. Přijel do Jindřichova Hradce, kde podpořil mého soupeře. Přitom s panem Vystrčilem jsem dlouhodobě vycházel dobře, podporoval jsem ho i při jeho cestě na Tchaj-wan. Lidsky jsem ho chápal, ta cesta nebyla politicky vůbec jednoduchá. Co mu vyčítám, je, že se musí tolik ohlížet na stranické zájmy. Já jsem třeba nedovolil, aby si po senátních volbách vedle mě stoupl předseda partaje a prezentovali jsme výsledky. Pan Vystrčil tímto propaguje více stranu než komoru Parlamentu, to není v zájmu Senátu.

Bude mít ale hnutí STAN, bude-li mít tedy vůbec zájem, sílu prosadit svého adepta do čela Senátu?

Pokud se bude držet pravidlo, že nejsilnější klub a vítěz má mít předsedu Senátu, pak by měli mít dostatek hlasů. Někteří kolegové z ODS mají v Senátu velkou schopnost lanařit do svého klubu původně nezařazené senátory - samozřejmě výměnou za zisk nějakých pozic. To mi přijde jako podraz na voličích.

Kdyby došlo ke změně předsedy Senátu, proměnil by se vztah Senátu na úrovni nejvyšších ústavních činitelů?

To bych nebral jako preferenci. Předseda Senátu má držet to, co komora vyjadřuje a jaké má názory. Jestli se to nelíbí prezidentovi nebo premiérovi, je jejich problém. Myslím, že ani pan Linhart by se prezidentovi nelíbil.

Co vítězství STAN a silná pozice ODS v senátních volbách přinesou opozici do dalších měsíců, s výhledem na sněmovní volby v příštím roce?

Nepřeceňoval bych to. Přece jen k volbám přišlo 16 procent voličů, navíc v kritické situaci s covidem. Co se však zejména v krajských volbách ukázalo, je, že když mají dostatek hlasů, opoziční strany se spojí a vítěze obejdou. V tomto by se měla poučit i sociální demokracie. Měla by si dát velký pozor, aby případně Andreji Babišovi znovu nedodala potřebné hlasy pro potřebnou většinu.

Po 24 letech končíte ve vysoké politice. Umíte si vůbec představit, jak bude vypadat den bez takové politiky?

Ze mě to spadlo. Mám hodně koníčků, jsem aktivní. Zahrádkařím, baví mě zelenina a ovoce. Naše rodina má majetek, o který se musíme postarat. Žiju navíc na venkově, takže nuda mi nehrozí.

Plánujete se úplně stáhnout z politiky?

Teď žádné ambice nemám. Záchrana ČSSD je na mladších. Nesmím zapomenout ani na to, že jsem byl před pěti lety docela vážně nemocný, takže si chci i trochu života užívat. Dělal jsem senátora v obvodu, který je 10 kilometrů od místa, kde bydlím. Tak třeba bude za dva roky zájem, abych tady kandidoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované