Hlavní obsah

Starostové vyhráli bitvu o Senát, socialisté na smetišti dějin

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Premiér a vicepremiér, jejich strany v senátních volbách neuspěly. Já se teď věnuji covidu, řekl šéf ANO pár minut po volbách.

Reklama

Skončily volby do Senátu. Jejich vítězem jsou středopravé strany, prohrála vládní koalice.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil má problém. Klub ODS bude mít po volbách jednadvacet členů, naopak STAN dosáhne na šestadvacet. Přesto není pro Vystrčila vše ztraceno, ještě záleží na tom, jak přesně se nově zvolení senátoři přihlásí do senátorských klubů.

Starosti vítězných partají ze sněmovní opozice jsou opravdu příjemnější, než mají jejich soupeři z vlády. Získaly třiadvacet míst v horní komoře, pokud se do nich nepočítají spříznění kandidáti za hnutí SEN21 Václav Láska (Praha 5) a Tomáš Goláň ze Zlína, případně kandidát Strany svobodných Jaroslav Chalupský z pelhřimovského obvodu.

Zbývá tedy rozhodnout o tom, kdo bude sklízet plody úspěchu.

Letošní senátní volby vyhráli jednoznačně Starostové, kteří budou mít jedenáct nových či staronových senátorů, zatímco ODS se musí spokojit pouze s pěti. Hnutí STAN proto bude mít dva senátory navíc a podle nepsaných pravidel má nárok na místo v čele horní komory. Občanští demokraté ovšem zatím hlavu věšet nemusí. Mohou ke vstupu do svého klubu přemluvit senátora Svobodných a rozhodující roli překvapivě sehrají senátoři za TOP 09. Při dnešním hlasování vyhráli tři z nich, právník Jan Holásek z Hradce Králové, učitel Jan Grulich z Rychnova nad Kněžnou a starosta Tomáš Třetina ze znojemského obvodu. Mohou přemluvit další senátory TOP 09, kteří jsou dnes členy klubu Starostů, a založit vlastní klub. Tím oslabí nárok STAN a ještě se mohou stát v boji o předsedu jazýčkem na vahách.

Víc lidí, než se čekalo

Česko se nedočkalo rekordu nejnižší volební účasti v dějinách. Přes koronavirovou paniku přišlo přece jen skoro 17 procent lidí, o něco víc než před dvěma, čtyřmi či šesti lety. Do historie se zapíše jen nejnižší účast v jednom obvodě, na Karvinsku nepřišlo ani osm procent voličů. To ovšem má svůj důvod, že se v něm střetli dva kandidáti vládních stran. V zásadě nikoho na Karvinsku nezajímalo, že nad lékařem v barvách sociální demokracie vyhrál starosta Stonavy Ondřej Feber (ANO).

Tím se jen podtrhlo, jak drtivá byla porážka kandidátů vládních stran. S výjimkou Febera, který bojoval proti členovi jiné koaliční strany, všichni její kandidáti ve druhém kole prohráli. Obecně se to čekalo, katastrofu však nečekaně podtrhla porážka Milana Štěcha (ČSSD), bývalého předsedy Sněmovny a jediného senátora, který v horní komoře slouží nepřetržitě od roku 1996. Zřejmě jde o největší překvapení senátních voleb, nevymyká se však řádu věcí, do kterého patří i další otřesný fakt. Po volbách bude kvůli nízkému počtu členů zrušen sociálnědemokratický klub, který měl ještě před šesti lety absolutní většinu.

Podzim v barvách ODS?

STAN dokázal proměnit úspěch v prvním kole senátních voleb za triumf v přímých soubojích o týden později. Úplným vítězem boje o Senát však nebude, pokud v něm ODS ubrání místo předsedy.

Když občanští demokraté druhý nejvyšší ústavní post uhájí, mohou si dokonce nárokovat titul celkového vítěze podzimních voleb. V krajských volbách zůstali druzí za ANO, které získalo nejvíc hlasů v deseti regionech. Ovšem i krajské volby mají druhé kolo, když strany jednají o složení krajských rad. Po prvním týdnu se dohodly rady v deseti krajích. V každém z nich má radního pouze ODS, která bude velmi pravděpodobně úspěšná i ve třech zbývajících regionech. Zároveň si zajistila místa hejtmanů v jižních Čechách, na Vysočině a Královéhradecku, a ještě může uspět na Plzeňsku a Olomoucku, kde jednání dosud neskončila.

Suverénní pozici ODS v krajích už ohrožuje pouze ANO, které se sice do většiny krajských rad nedostalo, přesto má hejtmany v Ústí nad Labem, Ostravě a ve Zlíně. Ve hře zůstává v Plzni a v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Doporučované