Hlavní obsah

EU chce s Brity zahájit řízení kvůli porušení brexitové smlouvy

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Evropská unie zahájila odvetný úder. S Velkou Británií se chystá zahájit řízení kvůli porušení rozvodové smlouvy. Na krátkém brífinku to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

Von der Leyenová uvedla, že ve čtvrtek ráno Komise poslala britské vládě dopisem formální oznámení, v němž kabinet vyzývá, aby do měsíce poslal své postřehy této bruselské instituci. „Toto je první krok v řízení o nesplnění povinnosti,“ řekla na tiskovce šéfka EK.

Unie tak reaguje na plán Downing Street v čele s Borisem Johnsonem. Vláda totiž před pár týdny představila zákon, který by brexitovou smlouvu s Evropskou unií – tedy její závazné body – porušoval.

Britský kabinet zveřejnil návrh zákona o vnitřním trhu, kterým by malé podvádění zdánlivě legitimizoval. Návrh ignoruje některé části odchodové dohody. Podle britské BBC jde o ty, jež se týkají hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. Tedy otázky, které byly ve vyjednávání brexitové smlouvy jedněmi z nejsložitějších.

Podle zpravodaje RTE Tonyho Connellyho se ve formálním oznámení mluví i o tom, že pokud Britové dále zákon schválí, půjde o porušení evropského i mezinárodního práva. Brusel už dříve premiéra Johnsona a jeho vládu několikrát varoval, že se Unie nebude bát podniknout v tomto ohledu právní kroky.

Evropská komise tyto kroky oznámila v době devátého kola brexitových vyjednávání, jejichž středem je zatím neexistující dohoda o obchodních vztazích Británie a EU. Naděje, že vyjednavači k ucelenému dokumentu nakonec dojdou, ale slábnou – podle dřívějších slov Johnsona by dohodu obě strany musely sjednat zhruba do poloviny října.

Reklama

Související témata:

Doporučované