Hlavní obsah

Poslala Schillerovou s Dostálovou fotit se před Penam. Reakce ji zaskočily

Foto: facebook Lucie Potůčkové

Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková.

Reklama

Starostka krkonošských Mladých Buků okouzlila Čechy razantním postojem k chystané vládní návštěvě ve své obci. Nejde přitom o neznámou ženu, je třeba jedinou zástupkyní Česka v evropském Sdružení místních samospráv.

Článek

Když Lucie Potůčková (Mladobučáci, STAN), starostka dvoutisícového městyse Mladé Buky na Trutnovsku, v úterý ráno na Twitteru svérázným způsobem oznámila, jak naložila s nápadem dvou ministryň, které se chtěly objednat na návštěvu její obce, pro mnohé lidi byla jako zjevení.

Ministryně financí Alena Schillerová spolu s kolegyní z Ministerstva pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (obě za ANO) totiž chtěly v červenci vyrazit na prohlídku základní školy v Mladých Bukách na Trutnovsku. Loni na podzim tam dokončili nové odborné učebny za 35 milionů korun z evropských peněz.

Jenže narazily u starostky. „Sami jsme jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budeme pouze EU directissimo. Škola je přes léto zamčená a vetřelce do ní nepouštíme. Foťte se před Penamem,“ vzkázala ministryním na Twitteru.

Její příspěvek za 24 hodin „olajkovalo“ 9 100 lidí, skoro 500 okomentovalo a víc než tisícovka ho sdílela.

„Je to bouře ve sklenici vody. Jen jsem řekla, co si myslí víc starostů. Co mě překvapilo, bylo množství pozitivních ohlasů, přišlo mi asi tři sta e-mailů a negativních bylo jen několik. Moc mě potěšilo, kolik milých reakcí bylo od seniorů,“ řekla dnes Seznam Zprávám.

Mnozí vyjadřovali podporu „neznámé“ starostce. Jenže Lucie Potůčková minimálně ve svém regionu neznámá rozhodně není. A její styl vyjadřování, kterým ve 280 znacích popsala svůj pohled na věc, také není žádnou novinkou.

Jak trefně na adresu starostky poznamenává horal a mladobučák Michal Skalka: „Je to ranař.“ A dokáže si stát za svým názorem.

Jisté ranařství pětačtyřicetiletá starostka (vzděláním právnička a původní profesí odborná překladatelka legislativních a soudních textů) totiž prokazuje po celou dobu svého působení v čele obce. Starostuje už druhé volební období, od roku 2014.

Za obyvateli své obce stála třeba v roce 2017, kdy pořadatel „českého woodstocku“ Trutnov Open Air chtěl festival pod novým názvem Zahradní slavnost přesunout z tradičního trutnovského Bojiště na louky u Mladých Buků. Což se tamním obyvatelům nelíbilo. Báli se hluku i ničení cenných krkonošských luk, které jsou na samé hranici přírodního parku.

Sepsali proto petici a postavil se za ně i obecní úřad v čele s Potůčkovou, která při komunikaci na Facebooku, kde město zvalo na setkání s pořadateli, během kterého si měli s místními vše vyříkat, projevila i svůj „ranařský“ smysl pro humor. Pod oficiálním profilem městysu v diskuzi pod příspěvkem napsala nevinné „vidle prosím s sebou“, což jí tehdy vysloužilo i reportáž v České televizi. Příspěvek později ze sociální sítě zmizel.

Festival se nakonec nekonal, protože městys mu neudělil výjimky z nočního klidu. Zastupitelé také schválili čtveřici nových vyhlášek, které měly pořádání festivalu zkomplikovat. Omezili hlučné činnosti o víkendu, stanovili dvacetiprocentní poplatek ze vstupného a také podmínky konání veřejných akcí, které byly vůči pořadatelům dost přísné.

Loni v září zase starostka vedla (zatím) vítěznou bitvu s developery, kteří si horské louky vyhlédli jako místo pro nový hotel a také satelitní městečko. Petici na arších i internetu podepsalo přes 1 800 lidí, v obci jich bydlí zhruba 2 300.

„Jsem také ráda, že se aktivizovala komunita a využila jednoho ze svých ústavou zaručených práv – právo petiční. Lidé mají šanci věci ovlivňovat, stačí se zajímat a chtít. Apartmánová výstavba je pro horské obce mor, který zabíjí život ve vesnici i business normálních penzionů. Mělo to smysl, díky a jsem ráda, že jsem tomu mohla pomoci. Kdo se bojí, sere (pardon) v síni,“ napsala tehdy Potůčková na svůj Facebook.

Jistá bojovnost mladé starostky, která podle oslovených obyvatel umí pro obec získávat peníze a dotace, se jí hodí i v různých organizacích, jichž je členkou. Je jedinou Češkou v mezinárodní organizaci CEMR, která sdružuje evropské místní samosprávy. Působí tam jako viceprezidentka pro střední Evropu. Organizace sdružuje přes 100 tisíc obcí ze 41 států.

Je také místopředsedkyní Svazku obcí Východních Krkonoš, ve kterém bojuje třeba za lepší přerozdělování peněz, které stát získává z turistického ruchu. Popisovali jsme v tomto článku a reportáži.

Od října by za Krkonoše chtěla bojovat i na dalším poli. Kandiduje jako sedmá na kandidátce Pirátů a STAN pro letošní volby do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované