Hlavní obsah

Poslance ČSSD dráždí obří schodek rozpočtu. Nedrží dohodu s Schillerovou

Foto: cssd.cz

Poslanec sociální demokracie Roman Onderka.

Reklama

Rozpočet s rekordním půlbilionovým schodkem nebudí nadšení nejen v opozici, ale stoprocentně není spokojena ani vládnoucí koalice. Hned několik poslanců ČSSD přiznává, že zvednout ruku pro tak obří deficit nebude snadné.

Článek

V úterý prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně novela zákona o státním rozpočtu, která kvůli následkům koronavirové krize přináší rekordní schodek rozpočtu ve výši půl bilionu korun. Z něj skoro 200 miliard korun naplánovala vláda na zatím nepříliš specifikované investice. Výše schodku se nelíbí nejen opozici, která všemožně navrhuje jeho snížení, ale nadšení z něj nejsou ani někteří koaliční poslanci.

Nejostřeji se přednedávnem vyjádřil poslanec a bývalý brněnský primátor Roman Onderka, jenž na svém blogu napsal, že premiérovi a ministryni financí odmítá podepsat bianco šek na 200 miliard korun, kterými se vláda plánuje nadcházející ekonomickou krizí proinvestovat. „V této zemi není síla, která by dokázala utratit letos 200 miliard korun. Popravdě – není ani síla, která by dokázala i jen zahájit projekty za tyto peníze,“ uvedl Onderka na stranickém blogu ČSSD.

V úterním druhém čtení, kdy poslanci probírali pozměňovací návrhy, nad navrhovaným schodkem nejásal ani další sociálnědemokratický poslanec Václav Votava, který kolegy upozornil na některé problematické faktory.

„Zvedat ruku pro obrovský deficit 500 miliard korun nebudu opravdu snadno, nebude to s lehkým srdcem. A to především proto, že mám některé výhrady k rozpočtu, ale mám i obavy z budoucnosti, mám obavy z enormního zadlužení země,“ upozornil.

Votava se částečně postavil i na stranu opozice, která vládu opakovaně vyzývá, ať v rozpočtu najde především provozní úspory napříč všemi resorty, což ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá.

„Očekával bych, že vláda provede revizi rozpočtu schváleného v prosinci loňského roku se schodkem 40 miliard a bude hledat úspory i v jednotlivých kapitolách. Já teď nemluvím o nějakých tupých škrtech, ale o posouzení, zda některé provozní výdaje kapitol jsou opravdu v této době nezbytné,“ uvedl sociálnědemokratický poslanec, který byl předkladatelem dvou pozměňovacích návrhů.

Podle slov ministryně Schillerové z minulého týdne, kdy návrh obhajovala před rozpočtovým výborem Sněmovny, by však ČSSD měla být ve vztahu k novele rozpočtu jednotná. „S panem vicepremiérem Hamáčkem jsme v pravidelném kontaktu a jsme domluveni. Na rozpočtu je shoda, komplexní pozměňovací návrh jsem s ním probírala a nepředpokládám, že by ze strany ČSSD byly pozměňovací návrhy,“ řekla minulý týden novinářům.

Určité pochyby projevila i Alena Gajdůšková, která se podepsala pod jeden z pozměňovacích návrhů, který požadoval změny toku peněz do školství. „Opravdu nejsem šťastná z toho vysokého schodku, který máme před sebou a s největší pravděpodobností bude schválen. Já si pamatuji, že padala vláda, když šlo o navýšení o jednu miliardu nad sto,“ upozornila s tím, že pro rozpočet nakonec ruku zvedne.

Prohlášení některých poslanců by se v kontrastu se slovy ministryně Schillerové o dohodě s šéfem ČSSD mohla zdát jako revolta části sociální demokracie.

To však její představitelé odmítají. „Není žádná revolta. Spíš se snažíme ještě pozměňovacími návrhy změnit nějaké parametry rozpočtu a deficitu. Ale určitě to není žádná revolta, deficit jako takový podpoříme. Nemělo by to logiku, když pochází z vlády, ve které sedíme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

„Jiné řešení než rozpočet přijmout není. Z tohoto pohledu nemá smysl dělat nějaké nesmyslné revolty,“ řekl poslanec Antonín Staněk. Má Staněk pocit, že někteří jeho kolegové revoltují? „Není to o pocitech, mají asi jiný názor. Ale jsme strana, ve které jsou různé názory běžné, a pak samozřejmě zvítězí racionální řešení.“

„Vyměkl“ nakonec i Onderka, kterého přesvědčil pozměňovací návrh ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO), jenž skoro 200 miliard rozpočítal mezi jednotlivé resorty. „Nechali nerozdělených asi jen těch 36 miliard a v ten daný moment jsem řekl: Dobře, za těchto podmínek jsme jako sociální demokracie ochotni pro to hlasovat,“ uvedl a dodal, že sociální demokraté si prosadili, aby peníze, které se nepodaří proinvestovat, nezmizely ve zbytných výdajích.

„Chceme, aby zůstatky, které budou na jednotlivých ministerstvech, šly zpátky do rozpočtu. Tedy ne, že tam zůstanou a projí se tak, že se dají na odměnách úředníkům na konci roku nebo se koupí nová auta a podobné nesmysly, ale že ty peníze půjdou zpátky do rozpočtu a de facto se v příštím roce bude začínat od nuly,“ vysvětlil.

Pozměňovací návrhy tento pátek probere rozpočtový výbor Sněmovny, která novelu projedná ve třetím čtení příští týden.

Reklama

Doporučované