Hlavní obsah

Schillerová obula Kalouskovy boty. ANO musí předělat slavný graf

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Komu z nich patří titul ministra financí, který stát rekordně zadlužil?

Reklama

aktualizováno •
Článek

V hnutí ANO už začínají litovat chvíle, kdy je napadlo vytvořit slavný graf „ministrů financí, kteří nejvíc zadlužili Česko“. Do jeho čela by - místo Babišem nenáviděného Miroslava Kalouska - měla zamířit Alena Schillerová, která v úterý Sněmovnou protlačila v prvním čtení rozpočet se schodkem půl bilionu korun. Tedy číslem, které se vám ani nevejde na kalkulačku v mobilu.

Schillerová se dostala do velmi podobné situace jako kdysi Miroslav Kalousek - oba ministři si naplánovali optimistický rozpočet, který jim vzápětí rozmetala dosud nevídaná krize. Kalousek se musel vypořádat s celosvětovou finanční recesí, Schillerová zase se zmrazením ekonomiky kvůli pandemii.

Oba „krizoví manažeři“ by nemohli mít odlišnější plán. Zatímco Schillerová tepe Kalouska za příliš malé investice, Kalousek vyčítá Schillerové, že vůbec nešetří ve státní správě.

Účet půl bilionu korun navíc nemusí být konečný. Aby ho Babišova menšinová vláda protlačila, bude to stát i nějaké politické platby. Jako tradičně na situaci nejvíc vydělali komunisté, kterým se ve Sněmovně přezdívá „čilí kapitalisté“. Do vyjednávání se ale tentokrát vrhly i jiné strany.

Co nás doopravdy budou stát hlasy komunistů pro historicky nejhorší rozpočet? Proč Piráty zaskočilo, že ve vyjednávání s Alenou Schillerovou vlastně uspěli? A kolik bilionů nám ještě chybí do Babišova vysněného národního plánu?

To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované