Hlavní obsah

Poslance okřikoval, káral je i posílal na jógu. Nejlepší momenty končícího předsedy sněmovny Bercowa

Sestřih nejznámějších momentů z působení Bercowa ve funkci předsedy Dolní sněmovny.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Zažil čtyři ministerské předsedy, přežil pokusy o vlastní sesazení, vystoupil proti americkému prezidentovi a usměrňoval kulturu vášnivých debat britských poslanců. John Bercow, výrazná postava britského parlamentu s charismatickým projevem a břitkým humorem, oznámil včera svůj konec ve funkci předsedy dolní komory parlamentu.

Článek

„Ve volbách v roce 2017 jsem slíbil své ženě a dětem, že budou mé poslední. A to je slib, který hodlám dodržet.“

Na konci října ukončí John Bercow desetileté předsednictví v dolní komoře a 22letou kariéru v parlamentu. Bercow ve funkci, v níž byl zodpovědný za zajištění dekora během debat, působil od roku 2009. V zemi s nekodifikovanou ústavou a parlamentem fungujícím podle tradic na něj připadla role interpreta pravidel.

Funkce předsedy Dolní sněmovny v Británii vyžaduje nestranickou totožnost. Před tím, než do čela sněmovny Bercow usedl, byl poslancem konzervativců.

Posledních deset let udržoval v poslanecké sněmovně pořádek a usměrňoval hlučnou atmosféru. Nestyděl se přerušovat politiky v rozvášněných projevech a říkat jim, aby se uklidnili. Skákáním do řeči pravidelně štval například Davida Camerona, píše BBC. Neváhal křičet ani po poslancích používajících mobilní telefon během zasedání. Dával šanci ke slovu méně průbojným, za což byl na jednu stranu oceňován, na druhou stranu se ozývaly názory, že si svou moc užívá a rád se poslouchá. Kritizován byl i za přešlapy přes politicky neutrální hranici. Ohradil se proti projevu Donalda Trumpa v britské sněmovně, mezi studenty vyjádřil svůj názor na brexit, když přiznal, že hlasoval proti vystoupení z EU, na jeho autě našli i antibrexitové nálepky.

Uklidněte se, vezměte si léky nebo odejděte

Jeho výkřiky „Klid!“ se staly virálními a obletěly celý svět. Podle televize BBC Parliament se zvedla sledovanost stanice také díky osobnosti Johna Bercowa a jeho ostrým poznámkám vůči ostatním poslancům. Do slovních konfliktů s moralistickým nádechem se s poslanci dostával běžně.

„Mladý muži, neříkejte mi, co mohu a nemohu říkat,“ řval v pondělí po jednom z vyrušujících. „Pokud vás to tu nezajímá, opusťte místnost. Nemám ani vzdáleně zájem o vaše malicherné poznámky pronášené nevhodně z lavice.“

Při jiné přestřelce doporučil na adresu ministra dětí, mládeže a rodin, že by se sám neměl chovat jako dítě. Jednu z jeho nejznámějších přestřelek vedl s poslancem Simonem Burnsem. Burns Bercowa označil za „hloupého pokryteckého trpaslíka“. Jiné rozzlobené poslance Bercow zase posílal na hodiny jógy pro uklidnění.

Premiéra Velké Británie Borise Johnsona upozornil na sexistické chování. „Neoslovujeme lidi podle titulů jejich partnerů. Stínová ministryně zahraniční má jméno a není to „paní nějaká“. Víme, jak se jmenuje. Je nevhodné a upřímně řečeno sexistické mluvit v těchto termínech,“ upozornil ho po nevhodně zvolených slovech.

I přes zmiňovanou nestrannost předseda dolní komory dával najevo nesouhlas s chováním Johnsona, jeho chování během brexitových jednání Bercow označil za „ústavní nehoráznost“.

Degradujeme parlament

„Sloužím jako člen parlamentu 22 let a posledních deset jako předseda. Je to, abych to řekl otevřeně, největší privilegium a pocta mého profesního života a budu za ni navždy vděčný,“ řekl Bercow v pondělní emotivní promluvě.

Hilary Benn, poslanec opoziční labouristické strany, který ve sněmovně předložil návrh zákona bránícího tvrdému brexitu, o Bercowovi pronesl: „Až se bude psát kniha dějin, budete popsán jako jeden z největších reformačních předsedů dolní komory.“ Ocenil, že Bercow vždy upřednostňoval možnosti diskuse a vyjádření názoru.

Na rozdíl od reakce na opozičních lavicích mu potleskem vyjádřila uznání jen hrstka zástupců vládní a pro Bercowa kdysi domovské Konzervativní strany.

Jen o den dříve nazvala Johnsonova ministryně obchodu Bercowovo rozhodnutí dát poslancům možnost protlačit zákon navzdory přání vlády „hrubým zneužitím“ parlamentního procesu. Bercowův krok označila jako bezohlednost vůči vůli lidu. „Nejen že pravidla ohnul, on je zlomil.“ Andrea Leadsomová se před nedávnem nechala slyšet, že Bercow podle ní zklamal, když umožnil mimořádnou debatu dolní komory, díky které mohli poslanci schválit návrh zákona blokujícího brexit bez dohody.

Projev k plánovanému odchodu doplnil Bercow varováním pro ministry sedící v lavicích. „Tento parlament degradujeme na vlastní zodpovědnost.“

Reklama

Související témata:

Doporučované