Hlavní obsah

Poslanci ANO tvoří monopol na pojištění. Čísla ukazují, že není třeba

Foto: ČTK

Miloslav Janulík a Věra Adámková prosadili monopol pro VZP. Na argumentech, které nesedí.

Reklama

Zdravotní pojištění cizinců má nabízet pouze komerční Pojišťovna VZP. Jde o byznys za 800 milionů ročně.

Článek

Jsou to tři týdny, co poslanci za ANO úspěšně prosadili ve Sněmovně změnu, která nese stamilionovou cenovku v pojišťovacím byznysu.

Poslankyně Věra Adámková (ANO) a její kolega Miloslav Janulík (ANO) uspěli s návrhem, že zdravotní pojištění cizinců smí příštích pět let nabízet jediná firma - akciovka Pojišťovna VZP, kterou založila Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, poslanci argumentovali tím, že monopol vyřeší dlouhodobé problémy - cizinci podle nich často mají nekvalitní pojištění, které nestačí na ošetření. Lékaři jim však přesto nezištně poskytnou pomoc a tím nemocnicím narůstají dluhy. Kvalitní síť ambulancí nasmlouvaných Pojišťovnou VZP a její široké pojištění - tvrdí poslanci ANO - tomu zabrání.

Jenže oficiální čísla z hospodaření velkých nemocnic tuto argumentaci jednoznačně nabourávají.

Například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně mají 98 procent dluhů na svědomí cizinci bez jakéhokoli pojištění. Naopak těch, kteří si pojištění sjednali a jejichž pojišťovna nechce nemocnici péči z různých důvodů zaplatit, je naprostá menšina.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady dokonce nevidují žádné dluhy po splatnosti u pojištěných cizinců. V pražské Nemocnici Bulovka činí dluhy pět procent, v olomoucké fakultní nemocnici 1,4 procenta.

Přitom kdyby platila teze poslanců Adámkové a Janulíka (o tom, že cizinci sice bývají pojištění, ale pojistka jim zdaleka nekryje ošetření), měly by být pohledávky nemocnic mnohem vyšší.

Seznam Zprávy ostatně už dříve zjistily, že proti návrhu Adámkové s Janulíkem se postavili i úředníci Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo financí kvůli obavám z konfliktu s evropským právem, které zakazuje vznik monopolů - a konkrétně v pojištění cizinců se ročně protočí až 800 milionů. Podle úředníků jde poslancům ANO o jediné: o zvýhodnění Pojišťovny VZP.

Ministerstvo zdravotnictví zase namítá, že pojištění cizinců podle statistik nepředstavuje žádný problém. Když pak poslanci začátkem června o návrhu hlasovali, proti se postavil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Poslanci čísla nemají

Věra Adámková s Miloslavem Janulíkem navíc svůj poslanecký návrh žádnými čísly nepodpořili. Pouze v takzvané důvodové zprávě k novele zákona obecně píší, že cizinci často zůstávají bez péče a nemocnice bez peněz.

Seznam Zprávy se několikrát snažily o rozhovor s oběma poslanci na toto téma, naposledy v úterý. Marně - Babišovi lidé nezvedají telefony a na žádosti o vyjádření zaslané esemeskou neodpovídají.

Podle Roberta Kareše, šéfa představenstva Pojišťovny VZP (které zněma zákona výrazně nahrává), je však problém evidentní. „Cizinci si nám stěžují, že nemohou sehnat doktora. Nebo že péči nedostali od své pojišťovny zaplacenu,“ řekl Kareš.

Na druhou stranu ani on nezpochybnil čísla z velkých nemocnic, podle kterých jsou dluhy za ošetření pojištěných cizinců jen minimální.

Zdravotní pojištění cizinců nabízí v Česku pět komerčních pojišťoven. Ani většina z nich si nemyslí, že je nutné měnit zákon ve prospěch Pojišťovny VZP. „Můžeme konstatovat, že úhrady za naše pojištěné cizince beze zbytku, bez problémů a včas hradíme,“ řekl člen představenstva Ergo pojišťovny Pavel Šuranský.

V Česku je nyní 80 tisíc pojištěných cizinců, ročně pojišťovny zaznamenají 40 tisíc žádostí o proplacení léčby. Tedy zhruba každý druhý cizinec čerpá nějakou zdravotní péči. „A to od běžného ošetření až po těžké případy rakoviny. Dnes a denně proplácíme péči, nemocnicím nedlužíme. Takže mě argumentace poslanců zaráží,“ reagoval ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

To, že Věra Adámková s Miroslavem Janulíkem mění něco, co funguje, vadí i České asociaci pojišťoven. „Jsme mimořádně překvapeni, že tak významný zásah do obchodních vztahů pojišťoven a práv našich klientů se děje pozměňovacím návrhem, ke kterému chybí jakákoli čísla či analýza. A ze kterého je očividná snaha o vytěsnění konkurence zákonem. Žádný monopol ještě nikdy nikomu nepřinesl nic dobrého,“ řekl ředitel asociace Jan Matoušek.

Stamiliony pro VZP

Poslankyně Adámková a poslanec Janulík v písemném komentáři ke svému návrhu také píší, že 800 milionů ročně pro Pojišťovnu VZP se vyplatí. Protože zisk podle nich půjde její mateřské Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), největší zdravotní pojišťovně v zemi. Adámková je přitom předsedkyní správní rady VZP, Janulík jejím členem.

Změny cizineckého zákona, jejíž součástí monopol Pojišťovny VZP je, a pro něž hlasovala část poslanců ANO, sociální demokraté, komunisté a poslanci SPD, teď míří do Senátu, který může novelu potvrdit, nebo vrátit do Sněmovny k přepracování.

Reklama

Doporučované