Hlavní obsah

Poslanci chtějí zmírnit zákaz prodeje o svátcích. Otevřít by mohlo Makro a další velkoobchody

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Makro by podle novely mohlo o svátcích otevřít.

Reklama

Návrh novely má podle autorů pomoci se zásobováním menším obchodům či restauracím. Tedy těm, kteří mohou mít už nyní o svátcích otevřeno. Odboráři nesouhlasí.

Článek

S pokusem o zmírnění zákazu prodeje ve svátcích nyní přicházejí poslanci hnutí ANO Patrik Nacher a Martin Kolovratník. Jde o technicky jednoduchou změnu: novela by z názvu samotného zákona a dalších jeho pasáží odstranila slovo „velkoobchod”.

To by znamenalo, že by o všech svátcích mohli otevřít obchodníci, kteří primárně prodávají zboží dalším podnikatelům a nikoli koncovým zákazníkům.

Podle předkladatele Nachera má návrh podporu mezi několika poslanci ANO a ODS.

Zákon účinný od října 2016 nyní zakazuje prodejnám s plochou nad 200 metrů čtverečních fungovat během sedmi svátků. Jedná se o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září, 28. říjen a dva vánoční svátky. Prodej je zakázán i na Štědrý den odpoledne.

Menší obchody a například restaurace či bistra ale otevřeno mít mohou. A právě jejich fungováním poslanci navrhovanou změnu zdůvodňují. Podle Nachera a spol. je totiž kvůli zavřeným velkoobchodům ohroženo zásobování dalších provozů, které mohou mít o svátcích otevřeno.

„Velkoobchody zásobují nebo u nich nakupují také provozy s nepřetržitým režimem, jako jsou zdravotnická zařízení, hotely, hostely nebo jiná ubytovací zařízení, sociální ústavy nebo dětské domovy. V důsledku stávající právní úpravy je ohroženo zásobení těchto provozů, neboť ty nakupují na denní bázi zvláště čerstvé potraviny nebo rychle se kazící potravinářské zboží zejména u samoobslužných velkoobchodů, které jsou určeny pro menší odběry vlastníků a provozovatelů hotelů, restauratérů nebo poskytovatelů služeb,” píše se v důvodové zprávě k návrhu.

Mezi velkoobchody, kterým by novela umožnila otevřít ve svátky, patří řetězec Makro. V něm může nakupovat jakékoli zboží kdokoli, kdo má členskou kartičku. Tu si může vyřídit každý, kdo má IČO, tedy provozuje firmu nebo živnost.

„Iniciativa má naši stoprocentní podporu. Kdyby návrh prošel, určitě bychom o svátcích otevřeli. Zákazníci si v posledních letech stěžovali, že máme zavřeno a komplikuje jim to podnikání,” říká mluvčí Makra Romana Nýdrle.

Stejně jako autoři návrhu i mluvčí Makra argumentuje tím, že do velkoobchodů rodiny s dětmi zpravidla nechodí, a tudíž jim jejich otevření nezabrání trávit svátky společně.

Zároveň ale odbory před lety prosazovaly zavření obchodů během svátků proto, aby mohli volno s rodinami trávit sami zaměstnanci obchodů. Ani to ale Nýdrle nevidí jako problém. „Osazení svátečních směn nenařizujeme, je to dobrovolné. Vzhledem k tomu, že za ně jsou více než stoprocentní příplatky, tak o ně zaměstnanci mají zájem,” uvádí mluvčí.

Odboráři to ale vidí opačně. "V žádném případě se změnou zákona, aby byl vyjmut velkoobchod, nemůžeme souhlasit, neboť právě z tohoto důvodu zákon v roce 2005 neprošel Poslaneckou sněmovnou. Vztahoval se pouze na maloobchodní jednotky a byl tím pádem diskriminační," říká prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (dříve Odborový svaz pracovníků obchodu) Renáta Burianová.

Reklama

Doporučované