Hlavní obsah

„Nejsem takovej zm.d, kterej si přidá 20 procent.” Poslanci podpořili nižší růst svých platů

Záznam prvního čtení novely o platech ústavních činitelů.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci v prvním čtení jednali o zpomalení růstu platů ústavních činitelů. Novelu, která jim oproti dříve schválenému stavu přidá od Nového roku k výplatám nižší částku, nakonec výraznou většinou poslali do druhého čtení.

Článek

Zákon, podle kterého by se mělo zabránit skokové zvýšení platů politiků, navrhli zařadit na pořad schůze Poslanecké sněmovny Piráti. „Není dobrým vzorem ze strany poslanců, aby od prvního ledna byly zvýšeny platy o 20 %,“ řekl Bartoš s tím, že pokud se bod neprojedná, dojde k automatickému zvýšení a to podle něj není dobrý vzor pro občany České republiky.

Pro zařazení nového bodu hlasovali vedle Pirátů poslanci ANO, SPD a KSČM. Ostatní poslanci se zdrželi.

Poslanec Marek Benda z ODS na plénu oponoval, že nevidí důvod pro nenavyšování podle dříve schváleného zákona. Ten zvyšuje (oproti dřívějšku vrací) platy poslanců na 2,75násobek státní sféry. Podle Bendy by bylo absurdní, aby si poslanci růst sami zarazili, když soudcům a státním zástupcům platy porostou.

Ostře proti Bendovi následně vystoupil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčíik. Ten jako argument uvedl, že poslanci berou dohromady přibližně 95 tisíc korun čistého, což nejsou špatné peníze. A nevidí prý absolutně žádný důvod, aby plat rostl o 20 procent.

„Já když přijdu k nám do Choltic do hospody, tak chci, abych se mohl podívat štamgastům do očí a říct, že já nejsem taky takovej zm.., kterej si přidá dvacet procent, když s tím mohl něco udělat. Ale v souladu s tím, jak rostou ostatní platy v ekonomice, jsem se pokusil, aby ten růst byl aspoň trochu přiměřený,” řekl poslanec Pirátů a omluvil se za použití vulgarity.

Většina poslanců se připojila na Ferjenčíkovu stranu. Zákon tak poslalo dál 149 ze 153 přítomných poslanců.

Platy ústavních činitelů se podle takto odsouhlaseného aktuálního návrhu od příštího roku sice mají zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Reklama

Související témata:

Doporučované