Hlavní obsah

Nouzový stav potrvá do 11. dubna, vláda prodloužila opatření

Foto: Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nouzový stav v Česku bude pokračovat. Poslanci schválili jeho prodloužení do 11. dubna, nasledně tak rozhodla i vláda.

Článek

Poslanci prodloužili nouzový stav v Česku o 14 dnů. Trvat bude do 11. dubna. Vláda původně žádala o třicetidenní lhůtu, na tu ale nesehnala dostatek hlasů. Ihned po hlasování Sněmovny se sešla přes videokonferenci vláda, která prodloužení nouzového stavu odhlasovala. Zároveň prodloužila dosud platná epidemická opatření. O Velikonocích, konkrétně 1. až 3. dubna, ale lidé budou smět vycházet na mše i po 21:00, a to až do půlnoci.

„Ihned po Velikonocích budou opatření znovu přezkoumána. Ta, která byla dnes největším důvodem diskuse - omezení pohybu mezi okresy a omezení vycházení v noci - budou platit nejdéle do konce nouzového stavu,“ řekl po jednání Sněmovny ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda také rozhodla o nákupu milionu antigenních testů pro státní zaměstnance.

Sněmovna rozhodla o nouzovém stavu až vpodvečer po několikahodinovém jednání. SPD Tomia Okamury se rozhodla hlasování obstruovat a vzala si dvouhodinovou přestávku na jednání klubu.

Piráti při dnešním hlasování navíc prosadili výzvu vládě, aby se okresy otevřely nejpozději 6. dubna. ODS, TOP 09 a lidovci byli úspěšní s návrhem, aby se v případě středních Čech a Prahy zrušil zákaz cestování mezi kraji. Protože se jedná o úzce propojené regiony.

Poslanci souhlasili i s dalším pirátským návrhem, aby vláda rozhodla o otevření školek a prvního stupně škol, a to nejpozději 12. dubna. Za podmínky, že děti budou šetrně testované. Také vyzvali vládu, aby se – za dodržení hygienických pravidel – mohly konat farmářské trhy a aby děti směly individuálně sportovat s trenéry.

Premiér a ministr zdravotnictví věří, že jde o poslední prodloužení nouzového stavu. „Předstupuji před vás již posedmé s žádostí o nouzový stav. Žádám vás o prodloužení nouzového stavu, o kterém věřím, že by opravdu mohl být poslední,“ řekl poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jeho slova podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Já pevně doufám, že toto bude poslední lockdown, tento je nejdůležitější,“ apeloval na poslance.

Vládní poslance podpořil klub KSČM. „Nedáváme vládě bianco šek, ale chceme, aby každý den zvážila na svém jednání a nejpozději v pondělí předložila občanům výhled,“ řekl předseda klubu KSČM Leo Luzar.

Komunisté hlasovali jako klub jednotně podle doporučení svého výkonného výboru. I proto se hlasování nezúčastnil třeba poslanec Zdeněk Ondráček, který svoji nechuť hlasovat pro prodloužení nouzového stavu vyjádřil už dříve.

„Po dohodě s vedením klubu, abych nemusel hlasovat proti doporučení stranického orgánu, jsem se z jednání schůze písemně omluvil,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Pro nouzový stav, jak již předem avizovali, nehlasovali poslanci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), podle nichž by boj s pandemií měl pokračovat podle nedávno schváleného pandemického zákona.

„Proč jsme se trápili s pandemickým zákonem? No proto, aby se odstranila ta nutnost a ten argument, že to nejde bez nouzového stavu. Proto jsme ho pomohli vládě napsat a schválit a někteří se snažili uvěřit tomu, co tehdy vláda říkala: dejte nám poslední 3 týdny a pak už pojedeme podle pandemického zákona,“ vysvětlil svůj postoj předseda ODS Petr Fiala.

„Nouzový stav dává vládě nebývalé pravomoci zasahovat do práv občanů. Využívá je často nad rámec toho, co je nutné, třeba že nemůžete jet zkontrolovat svoji nemovitost do jiného okresu, byť to není žádné ohrožení okolí,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lidovci nouzový stav neprodloužili i proto, že zákaz cestování mezi okresy podle nich neměl vliv na brzdění epidemie. „Během setkání s vládou jsme obdrželi vstupní data, ze kterých jasně vyplynulo, že hlavním zdrojem snížení mobility obyvatelstva není omezení pohybu mezi okresy, ale zavření maloobchodů a služeb. A hlavním důvodem pro prodloužení nouzového stavu byl až dosud argument, aby policisté dál stáli na hranicích okresů,“ zdůvodnil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Už tradičně byla proti prodloužení nouzového stavu SPD, která proti němu hlasuje pravidelně. „Plošné zákazy nejsou cesta a lockdown není řešení,“ vysvětlil předseda hnutí Tomio Okamura.

Blok Pirátů a hnutí STAN byl připraven vládě s nouzovým stavem pomoci pouze v případě, že se vláda nedohodne s KSČM. „Je správné, aby vláda nesla plnou zodpovědnost za situaci, kterou tu máme a ke které přispěla svými kroky. Pokud by nastala situace, že hlasy mít nebude a bude hrozit výrazné rozvolnění, které by vedlo k tomu, že může přijít další horší vlna pandemie, tak jsme připraveni vyvolat jednání o řešení této situace,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Nebylo by to prodloužení nouzového stavu pro vládu, ale pro hejtmany, regiony, ty, kteří mají na bedrech očkování, ty, na kterých stojí to, jestli uspějeme nebo ne,“ doplnil ho poslanec STAN Jan Farský.

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu o 14 dnů do 11. dubna. Prodloužení ještě bude muset do neděle vyhlásit kabinet, včetně opatření, která budou od 29. března platit.

Reklama

Doporučované