Hlavní obsah

Nejde o porušování slibů, ale o neschopnost, hodnotí kroky vlády Richterová

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla pirátská poslankyně Olga Richterová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda bude znovu žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, poslanci by o něm měli rozhodnout v pátek. Podpoří ho Piráti?

Ptám se já odpovídala místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová.

Podle Richterové zatím Piráti nemají jasno v tom, zda nouzový stav podpoří. „Bavíme se o době dvou týdnů, zvažujeme pro a proti a zítra budeme mít ještě poradu. Je to ten druh rozhodnutí, kdy je vlastně všechno špatně,“ řekla v pořadu Ptám se já Olga Richterová s tím, že nouzový stav je jen rámec a je třeba prosazovat konkrétní řešení, jako je otevírání škol. Na to se podle místopředsedkyně Pirátů měla vláda připravovat už dávno, zejména pak na antigenní testování, které je jeho důležitou podmínkou.

Richterová v rozhovoru prozradila, že se plánuje premiéra ve čtvrtek ve Sněmovně ptát na to, kdo mu pomáhá s řešením pandemie. „Nevíme, kdo ty praktické věci řeší, jestli jsou dostatečně personálně obsazené týmy. Ono to vypadá, že i na psaní vládních opatření bylo pár lidí a jakoby to psali na koleni a na poslední chvíli,“ vysvětlila.

Místopředsedkyni Pirátů vadí, že podle ní vláda rovněž neporovnává náklady a ztráty. „Vláda si musí dát na misku vah, nejen co je jak snadné –⁠ protože zavřít školy je pro vládu nesmírně snadné –⁠ ale i to, co bude v budoucnosti,“ pokračovala. Důvodem takových rozhodnutí je podle ní ale spíše „neschopnost než porušování slibů“.

„Moje zkušenost je, že ty věci strašně dlouho trvají, o testování ve firmách jsme mluvili několik měsíců, stejně tak o vyšší nemocenské. Bylo třeba je neustále opakovat, než se konečně staly. Je to neskutečná pomalost a neakceschopnost,“ vysvětlila.

Richterová věří, že by vláda Andreje Babiše měla dovládnout až do voleb, důvodem je nejen potenciální komplikace s přijímáním volebního zákona, údajně by „to, co by následovalo, mohlo být horší než to, co tu je“. „Navíc nechceme dát všechnu moc panu prezidentovi,“ dodala.

Podle čeho se Piráti o podpoře nouzového stavu rozhodnou? A jak se chystají na předvolební kampaň?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

Plány vlády? Jako kdyby to psali na koleni, říká Richterová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované